Skip to main content

Προδημοσιεύτηκε το πρόγραμμα Πράσινος Τουρισμός

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση των λειτουργικών υποδομών και των επιχειρησιακών διαδικασιών των τουριστικών μονάδων, με οικολογικό προσανατολισμό. Ποιοι δικαιούνται τις ενισχύσεις.
Το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός» αποτελεί μία επιμέρους πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στα πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 2007-2013, που προδημοσιεύει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, που είναι μέλος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ εταίρου του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Γκίλης, σχολιάζοντας το πρόγραμμα αυτό στη Voria.gr, δήλωσε σκωπτικά ότι είναι καλή μεν η πράσινη ανάπτυξη, αλλά πρέπει πρώτα να επιλυθούν άλλα ζητήματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό και επιχειρηματικό κλάδο, όπως είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το ωράριο.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση των λειτουργικών υποδομών και των επιχειρησιακών διαδικασιών των τουριστικών μονάδων, με οικολογικό προσανατολισμό αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα τοπικά, γεωγραφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασχολούνται με την εκμετάλλευση τουριστικών μονάδων/καταλυμάτων και ειδικότερα:
- Ξενοδοχεία κλασικού τύπου, και ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων
-   Ξενοδοχεία μικτού τύπου
-   Ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά κτίρια
-   Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων
-   Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, επαύλεις
-   Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις
Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση είναι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα (έχουν σε ισχύ  τις προβλεπόμενες άδειες λειτουργίας) και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 01/01/2008.

Προϋπολογισμός έργων-δημόσια χρηματοδότηση
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις 15.000 ευρώ και ο μέγιστος στις 400.000 ευρώ. Το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης ορίζεται στο 40% επί του συνολικού προϋπολογισμού της πρότασης. Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών της επιχείρησης κατά την τελευταία διετία.

Επιλέξιμες ενέργειες
1. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας (πχ ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους, αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας κλπ)
2. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος.
3. Διαχείριση απορριμμάτων  (πχ ανακύκλωση)
4. Ανάπτυξη πράσινων πολιτικών και ενσωμάτωση προτύπων (Ανάπτυξη συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και ελέγχου ΕΜΑS, Εφαρμογή του Κοινοτικού Συστήματος Απονομής Οικολογικού Σήματος ECOLABEL, ISO 14001 κλπ)
5. Ενημέρωση και προβολή
6. Αμοιβές συμβούλων
Για να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για τα κτιριακά, διαμόρφωση χώρων και ειδικές εγκαταστάσεις απαιτείται να είναι άμεσα συνδεδεμένες με  ενεργειακές και περιβαλλοντικές επεμβάσεις.

Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της πράξης, η οποία και θα ανακοινωθεί μελλοντικά με τη δημοσίευση της οριστικής προκήρυξης του οδηγού της πράξης στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους www.antagonistikotita.gr. www.efepae.gr καθώς και από τα γραφεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

ZENITH