Skip to main content

Προεδρικές εκλογές στη Γουινέα

Άνοιξαν σήμερα το πρωί της Κυριακής οι κάλπες στη Γουινέα για τις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της, εννέα μήνες μετά τη σφαγή τουλάχιστον 156 αντιφρονούντων που έφερε τη χώρα στα π
Άνοιξαν σήμερα το πρωί της Κυριακής οι κάλπες στη Γουινέα για τις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της, εννέα μήνες μετά τη σφαγή τουλάχιστον 156 αντιφρονούντων από τις δυνάμεις ασφαλείας σε στάδιο του Κόνακρι, που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Συνολικά 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, μεταξύ 24 υποψηφίων (23 ανδρών και μίας γυναίκας), ενώ περίπου 122.000 πολίτες του εξωτερικού αναμένεται να ψηφίσουν σε 17 διαφορετικές χώρες.

«Βρισκόμαστε όλοι μπροστά στην κρίση της ιστορίας», περιορίστηκε να δηλώσει ο Σεκουμπά Κονατέ, υπηρεσιακός επικεφαλής της χούντας, ο οποίος ηγείται της μεταβατικής διαδικασίας. Ο Κονατέ υποσχέθηκε ότι κανείς στρατιωτικός ή μέλος της μεταβατικής κυβέρνησης δεν θα είναι υποφήψιος στις προεδρικές εκλογές, και τήρησε τη δέσμευσή του.

Η Γουινέα, πρώην γαλλική αποικία, ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1958, οπότε ανήλθε στην εξουσία ο «πατέρας της ανεξαρτησίας» Αχμέντ Σέκου Τουρέ, «ισόβιος πρόεδρος» που εξελίχθηκε σε παρανοϊκό δικτάτορα. Τον Τουρέ διαδέχθηκε ο στρατηγός Λανσάνα Κοντέ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 3 Απριλίου 1984 και επέβαλε στρατιωτικό καθεστώς που διήρκεσε 24 χρόνια. Μία εβδομάδα μετά τον θάνατό του Κοντέ το 2008, την εξουσία κατέλαβε με στρατιωτικό πραξικόπημα ο Μουσά Νταντί Καμαρά, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2009 έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας από τον ίδιο τον υπασπιστή του.

Έκτοτε χρέη υπηρεσιακού επικεφαλής εκτελεί ο Σεκουμπά Κονατέ, ο οποίος θεωρείται σημαντικός «παίκτης» από δυτικούς διπλωμάτες όσον αφορά στις προσπάθειες τερματισμού της κρίσης στη Δυτικοαφρικανική αυτή χώρα, οι οποίοι αναμένουν να δουν εάν θα τηρήσει και τη δέσμευσή του να παραδώσει την εξουσία στον νικητή των εκλογών.

Με πληθυσμό περίπου στα δέκα εκατομμύρια, η Γουινέα είναι μια χώρα με τεράστια αποθέματα σιδήρου και βωξίτη για την εκμετάλλευση των οποίων διαγκωνίζονται οι πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης, ωστόσο τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

ZENITH