Skip to main content

Προεδρικές εκλογές στις 20 Ιουνίου για την Πολωνία

Πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 20 Ιουνίου κήρυξε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, μετά τον θάνατο του Λεχ Καζίνσκι στο αεροπορικό δυστύχημα στις 10 Απριλίου.
Πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 20 Ιουνίου κήρυξε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, μετά το θάνατο του Λεχ Καζίνσκι στο αεροπορικό δυστύχημα στις 10 Απριλίου.

«Ο πρόεδρος Κομορόφσκι υπέγραψε νωρίς το πρωί το διάταγμα που ορίζει την 20ή Ιουνίου ως ημερομηνία των προεδρικών εκλογών», διευκρίνισε εκπρόσωπος της προεδρίας.

Για την εκλογή απαιτείται τουλάχιστον το 50% των ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 4 Ιουλίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κομορόφσκι, πρόεδρος του Κοινοβουλίου και υποψήφιος με το κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών, προηγείται με διαφορά από τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Έρευνα της TNS OBOP, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων, δίνει στον Κομορόφσκι 55% έναντι 32% που συγκεντρώνει ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, αρχηγός της αντιπολίτευσης και δίδυμος αδελφός του αποθανόντα προέδρου. Πάντως, ο Γ. Καζίνσκι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος.

Ακόμη, σε δημοσκόπηση της Homo Homini που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, ο Κομορόφσκι συγκεντρώνει 39,3% και ο αντίπαλός του 18,2% των προτιμήσεων.

Μικρότερα ποσοστά συγκεντρώνει και στις δύο δημοσκοπήσεις το αριστερό κόμμα SLD, ο ηγέτης του οποίου επίσης έχασε τη ζωή του στο αεροπορικό δυστύχημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH