Skip to main content

Πρόεδρος της Βουλής με ιστορικό ρεκόρ η Κωνσταντοπούλου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε ο τέως πρόεδρος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά την σημερινή εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του νέου προέδρου της Βουλής.

Νέα πρόεδρος της Βουλής εκλέχθηκε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή.

Την κα Κωνσταντοπούλου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα η κ. Κωνσταντοπούλου συγκέντρωσε 235 ψήφους επί 298 βουλευτών, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 61 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας που είναι άρρωστος (με επιστολή του δηλώνει ότι θα ψήφιζε τη Ζ. Κωνσταντοπούλου).

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η νεαρότερη σε ηλικία, και η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής.

«Οι βουλευτές αποκτούν ρόλο και ασκούν έλεγχο»

Στην πρώτη της ομιλία προς το σώμα η κα Κωνσταντοπούλου, αφού επεσήμανε τις αρχές και τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που την πρότειναν για το αξίωμα, όπως και τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και τον απερχόμενο πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ανέλαβε, όπως είπε, την πρωτοβουλία για μία ουσιαστική παράδοση-παραλαβή των καθηκόντων του. Ευχαρίστησε επίσης τον Γιάννη Τραγάκη που έφερε εις πέρας την χθεσινή και σημερινή διαδικασία, τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που την ψήφισαν, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στην διαδικασία, καθώς, τόνισε σημασία έχει η συμμετοχή.

Επίσης, κατά την πρώτη της ομιλία η κ. Κωνσταντοπούλου, τόνισε πως αποτελεί δέσμευσή της να επανέλθει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως πρώτος ο πρωθυπουργός θα δώσει το παράδειγμα.

Ακόμα, η νέα πρόεδρος της Βουλής, κατά την μακροσκελή ομιλία της, δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνονται πλέον δεκτές εκπρόθεσμες και άσχετες τροπολογίες, ούτε νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων ή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η διακομματική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που συστάθηκε με ομόφωνη σύμπραξη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων είναι το έργο της προηγούμενης Βουλής για το οποίο πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι, είπε η νέα πρόεδρος. Τόνισε πως η επιτροπή λειτούργησε υποδειγματικά υπό τον κύριο Τζαβάρα και πως θα συγκροτηθεί τάχυστα και θα αναβαθμιστεί, καθώς είναι «εθνικό καθήκον, η επιστροφή του εθνικού, ιστορικού και οικονομικού χρέους απέναντι στην πατρίδα».

Ολοκληρώνοντας την πρώτη της ομιλία, που κράτησε περίπου μισή ώρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αστειεύτηκε λέγοντας πως η θέση του προέδρου «δεν είναι φτιαγμένη για αριστερόχειρες» και γελώντας διευκρίνισε «δεν είπα για αριστερούς»!

Όπως ανακοίνωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 18:30 το απόγευμα για την εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων του Σώματος.

Ποια είναι η νέα πρόεδρος

Γεννημένη το Δεκέμβριο του 1976 στην Αθήνα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι κόρη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου και της δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου. Όσοι παρακολουθούν την μέχρι τώρα πορεία της, λένε πως από τη μητέρα της κληρονόμησε το ανήσυχο πνεύμα και την εργατικότητα και από τον πατέρα της το μικρόβιο της δικηγορίας, την επιμονή και την μαχητικότητα που δεν σταματά ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστεί. Ο πατέρας της Νίκος Κωνσταντόπουλος είχε κάποτε απαντήσει πως τόσα χρόνια «στη μαχόμενη δικηγορία, το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει είναι το στοιχείο της σύγκρουσης».

«Αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική γιατί θεωρώ καθήκον της γενιάς μου να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της, να χαράξει το μέλλον της με ισότητα, δημοκρατία, αποτινάσσοντας κάθε κηδεμονία» είχε δηλώσει στα πρώτα της βήματα στην πολιτική και είχε ξεκαθαρίσει πως «εκείνο που δεν θα έκανε στην πολιτική είναι αυτό που δεν θα έκανε ποτέ και ως πολίτης», γιατί πολιτικός είναι ο κάθε πολίτης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2012 και από σήμερα είναι η νεότερη πρόεδρος της Βουλής.

Πήρε το πρώτο της πτυχίο από τη Νομική Σχολή της Αθήνας. Έχει το πτυχίο maitrise στο Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή Παρισιού 10 Ναντέρ και έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Νομική Σχολή της Σορβόνης, με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη. Την περίοδο 1998-2000 συμμετείχε στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Κρατουμένων στις γαλλικές φυλακές, παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών σε κρατουμένους στις φυλακές της Fresnes. Την ίδια περίοδο αρθρογραφούσε στο νομικό περιοδικό της Σορβόνης «Revue L' Astree».

Το 2001 έκανε πρακτική στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Το 2001-2002 έλαβε το δεύτερο μεταπτυχιακό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές. Εκτός από τον μεταπτυχιακό τίτλο, της απονεμήθηκε ειδική διάκριση στο διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα με τις σπουδές της, έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ και παρείχε δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, που κινδύνευε η στέγασή τους.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και το 1995 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA) ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του ΔΣΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Ως μέλος της ELSA συμμετείχε στον Συνασπισμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρακολουθώντας τις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και το Διεθνές Διπλωματικό Συνέδριο στη Ρώμη, από όπου έστειλε ως πρώτη ανταπόκριση την είδηση της ψήφισης του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη. Παράλληλα συμμετείχε στον επιστημονικό διάλογο με παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια αλλά και με αρθρογραφία.

Άρθρα της για σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί και στον ελληνικό Τύπο, ενώ αρθρογραφούσε τακτικά στο περιοδικό «Κοντέινερ». Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο του 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.

Την περίοδο 2007-2012 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.

Στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας. Ήταν υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Νομοθετικού Έργου και παρακολούθησης του Μνημονίου.

Στην προηγούμενη Βουλή, ήταν μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Υπήρξε εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και εισηγήτρια σε πολλά νομοσχέδια αλλά και προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

ZENITH