Skip to main content

Προειδοποιήσεις Γιούνκερ στη Σλοβακία

Αυστηρές προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση της Σλοβακίας μετά την άρνησή της να συνεισφέρει στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Αυστηρές προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση της Σλοβακίας μετά την άρνησή της να συνεισφέρει στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας απηύθυνε με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Σλοβακία παίζει με τη φωτιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ επικρίνοντας την απόφαση της Μπρατισλάβα να μη χορηγήσει δάνεια στην Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι είναι άδικο να πληρώσει η ίδια το κόστος της «ασωτίας» άλλων κρατών.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι εάν το παράδειγμα της Σλοβακίας αποτελέσει προηγούμενο, οι χρηματαγορές θα καταλάβουν πως οι αποφάσεις μέσα στην «ομάδα του Ευρώ» είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμες, ενώ απευθυνόμενος προς τη νέα σλοβακική κυβέρνηση σημείωσε ότι ως νεότερο μέλος της Ευρωζώνης, η Σλοβακία, πρέπει να μάθει πως η νομισματική ένωση λειτουργεί μόνο συλλογικά και αλληλέγγυα.

«Είναι απαράδεκτο ότι η σλοβακική Βουλή αρνείται τώρα να εφαρμόσει την απόφαση που είχε παρθεί ομόφωνα για την βοήθεια προς την Ελλάδα, πριν από μήνες, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, κάτι που, όπως σημειώνει, εάν δεν είχε αποφασιστεί θα είχε οδηγήσει σε μεγάλες αναταράξεις για το ευρώ», επεσήμανε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η παροχή δανείων προς τη χώρα μας συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, όπως ο ίδιος τόνισε, «η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως μέχρι στιγμής».

Ο πρόεδρος του Eurogroup γνωστοποίησε την πρόθεσή του να θέσει το «όχι» της Σλοβακίας στην επόμενη συνάντηση των χωρών της Ευρωζώνης για να συζητηθεί εκεί «πολύ ενεργητικά», όπως ανέφερε.

Η Σλοβακία δεν επιτρέπεται να τιμωρεί τον ελληνικό λαό για σφάλματα των πολιτικών του, κατέληξε ο κ. Γιούνκερ, επικαλούμενος ανάλογο παράδειγμα στη διάρκεια της προεδρίας του Λουξεμβούργου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1997, όταν υπήρχε μεγάλη αντίσταση ως προς το εάν θα δινόταν στη Σλοβακία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης σλοβακικής κυβέρνησης Μέτσιαρ.

ZENITH