Skip to main content

Προειδοποίηση στην ΕΕ για τον φόρο στις συναλλαγές

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα, προειδοποιεί την ΕΕ να μη βιαστεί να επιβάλει φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα, προειδοποιεί την ΕΕ να μη βιαστεί να επιβάλει φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σε δηλώσεις του που πρόκειται να δημοσιευτούν στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

Τα σχόλια του Σεμέτα έγιναν δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση, την Παρασκευή, επιστολής των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει τα σχέδιά της για την επιβολή του φόρου αυτού.

«Είναι εύκολο να κάνουμε τέτοια αιτήματα, όμως η Επιτροπή πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν λαμβάνονται παράλογες αποφάσεις. Αν ο φόρος στη συνέχεια δεν αποδώσει, θα φταίμε εμείς», είπε ο Λιθουανός επίτροπος.

Ο Σεμέτα πρόσθεσε ότι επί του παρόντος εξετάζει εάν ο φόρος αυτός έχει νόημα. «Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομικών κέντρων δεν γίνεται να δοκιμαστεί», προειδοποίησε.

Οι υποστηρικτές του φόρου ισχυρίζονται ότι είναι απαραίτητος, ώστε ο χρηματοπιστωτικός τομέας να πληρώσει για την κρίση που δημιούργησε και να παράσχει τα απαιτούμενα μετρητά στις χρεωμένες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, στη σύνοδό της η ομάδα G20 των πλέον ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών απέρριψε την ιδέα της επιβολής του φόρου αυτού σε παγκόσμια βάση.

ZENITH