Skip to main content

Προειδοποίηση ΤΕΕ για τις αναθέσεις μελετών δημοσίων έργων

Προειδοποίηση προς το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη χαοτική κατάσταση στα δημόσια έργα, με αφορμή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση μελετών, απευθύνει το Τεχνικό Επιμελ
Προειδοποίηση προς το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για συνεργασία, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη χαοτική κατάσταση στα δημόσια έργα, με αφορμή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση μελετών του δημοσίου, απευθύνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση μελετών του δημοσίου, προωθεί διατάξεις, οι οποίες συνεπάγονται την πλήρη καταστροφή του ελληνικού μελετητικού δυναμικού και την παραγωγή μελετών, που θα ανατίθενται δίχως κριτήρια ποιότητας και χωρίς κανόνες, με κύριο, ίσως και αποκλειστικό, κριτήριο το ύψος της οικονομικής προσφοράς.

Το ΤΕΕ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι, αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας, οι οποίες δεν πρέπει μακράν να απέχουν της πραγματικότητας, είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή της ηγεσίας του και να επισημάνουμε ότι η κατάσταση, που θα επέλθει, στο αμέσως επόμενο κρίσιμο διάστημα, στην παραγωγή μελετών και των αντίστοιχων έργων του δημοσίου, θα είναι χαοτική.

«Οφείλουμε να τονίσουμε ότι από καμιά κοινοτική οδηγία, άλλο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν επιβάλλονται οι ρυθμίσεις στις οποίες κατευθύνεται το υπουργείο ούτε καν απορρέουν ευθέως από το πρόσφατο μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και τρόικας. Επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι όλοι οι ειδικοί και εμπειρογνώμονες συμφωνούν πως ανταγωνιστικοί δεν μπορούμε να γίνουμε με μείωση των μισθών - αμοιβών, αλλά βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Αυτό που όλοι θεωρούν αυτονόητο η κυβέρνηση αρνείται να το αποδεχθεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Κάνουμε έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση αναφορικά με το θέμα της ανάθεσης και εκπόνησης των μελετών, να συνεργαστεί ουσιαστικά με το ΤΕΕ», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Η απάντηση του υπουργείου

Σχετικά με σημερινή ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και δικτύων αναφέρει τα εξής:

«Ο τομέας των μελετών κατά κοινή ομολογία πάσχει, όπως άλλωστε έχει δηλώσει κατ΄Α επανάληψη το ΤΕΕ. Χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια στη διαδικασίας ανάθεσης, έλλειμμα ποιότητας και μελετητικές αστοχίες οδηγούν σε πανάκριβα έργα και εκπόνηση μελετών που παραμένουν στα συρτάρια.

Είναι αναγκαίες οι αλλαγές, που θα οδηγήσουν σε ποιοτικές μελέτες και έργα με διασφάλιση του δημοσίου χρήματος. Κάθε αλλαγή βεβαίως, θα γίνει στη βάση της διαβούλευσης με αξιοποίηση και σύνθεση των χρήσιμων απόψεων, προκειμένου να πετύχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο αξιόπιστο, διαφανές και κοινωνικά αποδοτικό. Αυτή η διαδικασία, αποτελεί για εμάς κανόνα ιδίως σε κρίσιμους τομείς όπως είναι τα δημόσια έργα και μελέτες.

Το βέβαιο είναι, ότι σε αυτήν τη συνεργασία δεν έχουν θέση μικροκομματικές, πελατειακές και συντεχνιακές αντιλήψεις που όσο επικρατούν, οδηγούν τον τόπο σε βαθύτερη κρίση και τους πολίτες σε ακόμη πιο οδυνηρή καθημερινότητα.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο φιλοδοξούμε να είναι προϊόν κοινής προσπάθειας για να δοθεί οριστικό τέλος στο σημερινό στρεβλό καθεστώς, που δεν τιμά ούτε την Πολιτεία, ούτε επιστημονικούς φορείς, όπως το ΤΕΕ. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο κλειστές και σημαδεμένες διαδικασίες».

ZENITH