Skip to main content

Προκαλεί ίλιγγο η ανεργία στην οικοδομή

Σε ποσοστά που προκαλούν ίλιγγο ανέρχεται η ανεργία στην οικοδομή τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Βόρεια Ελλάδα εν γένει, αναγκάζοντας πολλούς τεχνίτες σε εσωτερική μετανάστευση για να εξασφαλίσουν τ
Σε ποσοστά που προκαλούν ίλιγγο φθάνει η ανεργία στον τομέα των εργατοτεχνιτών οικοδομής στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα εν γένει, αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να μεταναστεύουν εσωτερικά, σε περιοχές με ανοικοδόμηση, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

«Η οικοδομή είναι ένα βήμα πριν την παύση. Η πτωτική τάση είναι για 5η χρονιά, καθώς ξεκίνησε από τη στιγμή της εφαρμογής του ΦΠΑ», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδος και σημειώνει πως ήδη έχουν χαθεί πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο, ενώ και αυτοί που έχουν απομείνει ψάχνουν για ένα μεροκάματο. «Η ανεργία στον τομέα των εργατοτεχνιτών οικοδομής είναι στο 70%», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Παγώνης και μολονότι παραδέχεται πως ορισμένοι τεχνίτες αναζητούν την τύχη τους στα τουριστικά θέρετρα όπου υφίσταται μια σχετικά μικρή οικοδομική δραστηριότητα, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι δυνατό να απορροφηθεί όλο το εργατικό δυναμικό μιας χώρας στη Χαλκιδική ή σε κάποια άλλα νησιά.

Αναφερόμενος στις «αντοχές» του κλάδου, ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ είπε ότι «σιγά – σιγά εξαντλούνται», αφού οι τράπεζες για να δανειοδοτήσουν την αγορά ενός σπιτιού, «θα πρέπει ο αγοραστής να έχει άλλα δύο – τρία για να τα προσημειώσει», ενώ και το κράτος «με το να βάζει κάθε μέρα και από έναν φόρο, δεν βοηθά στο να τονωθεί η ζήτηση». Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι «οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου 10-15%, στις ακριβές περιοχές, στα ανατολικά της πόλης, διότι εκεί υπήρχαν τα περιθώρια» και εκτιμά ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει «φούσκα» στα ακίνητα, αφού όπως εξηγεί «οι τιμές τους είναι συνάρτηση της ακριβής γης και της υψηλής δαπάνης κατασκευής». Ο κ. Παγώνης, που μίλησε στο ραδιόφωνο της ΔΕΘ, έκανε επίσης λόγο για «πόλεμο» σε βάρος της οικοδομής με στόχο την απαξίωσή της και χαρακτήρισε ως ένα ακόμη «έγκλημα» τις σκέψεις περί νέας αύξησης επί των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, ιδίως «όταν έχουμε ακίνητα στο κέντρο, των οποίων οι αντικειμενικές είναι σήμερα σχεδόν διπλάσιες από τις εμπορικές αξίες τους».

Άσκησε, επίσης, αυστηρή κριτική και για το θεσμικό πλαίσιο που διαθέτει η χώρα, και το οποίο καθιστά δύσκολη τη δυνατότητα αλλοδαπών να αγοράζουν ακίνητα, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πελάτες θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στην αγορά του κλάδου που έχει «παγώσει». «Ποιος πελάτης θα περιμένει 13 μήνες και ποιος κατασκευαστής από την άλλη πλευρά θα δεσμεύσει το ακίνητό του για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να γνωρίζει, μάλιστα, αν ο πελάτης θα εξασφαλίσει την έγκριση;», διερωτήθηκε ο κ. Παγώνης, υπενθυμίζοντας ότι παρότι για το θέμα ο Σύνδεσμος έχει διαμαρτυρηθεί, λύση δεν έχει δοθεί ακόμη.

ZENITH