Skip to main content

Προκαταβολή από Ρωσία στην Ελλάδα για τον αγωγό

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορικής σημασίας συνάντηση: Μεγάλα κέρδη για τη χώρα από την κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου - Πώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα με το ρωσικό εμπάργκο στ

Για «ιστορικής σημασίας συνάντηση η οποία σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, για το τετ α τετ Τσίπρα - Πούτιν.

Όπως σημειώνουν, «οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε.»

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ότι «θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη στα από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι  η συμφωνία προβλέπει την προκαταβολή από ρωσικής πλευράς στο επόμενο διάστημα, η οποία θα εξοφληθεί από την Ελλάδα με συμψηφισμό από τα κέρδη που της αναλογούν το 2019, οπότε και θα λειτουργήσει ο αγωγός.

Επίσης από το Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι «επεξεργάζεται φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών Ελληνορωσικών εταιριών».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, υπήρξε κοινή βούληση το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της Ε.Ε., να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.
 
Αυτή η διαδικασία, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, δεν λογίζεται ως εξαγωγή κι αυτό γιατί τα προϊόντα θα διακινούνται μέσω ρωσικών εταιρειών στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα.
 
Όπως εξηγούν, τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας

ZENITH