Skip to main content

Πρόκληση σε Μέρκελ από SPD

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία ζήτησαν σήμερα από την Μέρκελ να προκαλέσει τους «αντάρτες» του κυβερνητικού συνασπισμού της, μετατρέποντας σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψηφοφορία για τη
Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία ζήτησαν σήμερα από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να προκαλέσει τους «αντάρτες» του κυβερνητικού συνασπισμού της, μετατρέποντας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση την ψηφοφορία που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα στο κοινοβούλιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Το αίτημα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) αύξησε την ένταση που επικρατούσε όσον αφορά τον μηχανισμό της ΕΕ για τη διάσωση της Ελλάδας, ο οποίος δεν είναι καθόλου δημοφιλής στους Γερμανούς. Βάσει του γερμανικού συντάγματος, οποιαδήποτε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο μπορεί να γίνει επιπρόσθετα ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση αυτή για να περάσει μια πρόταση χρειάζεται να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή 312 ψήφους. Αν η πρόταση δεν ψηφιστεί, πέφτει η κυβέρνηση. Ο Τόμας Όπερμαν, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως ενδεικτικές ψηφοφορίες που έγιναν μεταξύ των βουλευτών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Μέρκελ έδειξαν ότι 25 βουλευτές αμφιταλαντεύονται μεταξύ της καταψήφισης της πρότασης βοήθειας της Ελλάδας και της αποχής από την ψηφοφορία.

Ο Όπερμαν σημείωσε ότι είναι σωστό να θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης η ψηφοφορία της Παρασκευής για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς αφορά δισεκατομμύρια ευρώ κρατικού χρήματος και επίσης επειδή είναι πια ώρα για τη Μέρκελ να δοκιμάσει την υποστήριξη που διαθέτει. Η αντιπολίτευση ψηφίζει συνήθως κατά της κυβέρνησης στις ψηφοφορίες εμπιστοσύνης.

Ο Όπερμαν σημείωσε, ωστόσο, ότι το κόμμα του θα αποφασίσει την Πέμπτη το πρωί πώς θα ψηφίσει την Παρασκευή, αν η ψηφοφορία δεν μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Η υποστήριξη του SPD στην πρόταση για τη βοήθεια στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση της Μέρκελ δώσει μια «σαφή και επαληθεύσιμη» υπόσχεση για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών και την πρόληψη μελλοντικού «εκβιασμού» από τους κερδοσκόπους. Ο Όπερμαν κατηγόρησε τέλος τη Μέρκελ για την τήρηση «παθητικής στάσης για πολλούς μήνες» την ώρα που η κρίση μεγάλωνε.

ZENITH