Skip to main content

Προώθηση αλλαγών για την εποπτεία του οικονομικού συστήματος στην ΕΕ

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρόκειται σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία για τις αλλαγές στην εποπτεία του οικονομικού συστήματος, σύμφωνα με τη Σουηδική Προεδρία.
Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρόκειται σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία για τις αλλαγές στην εποπτεία του οικονομικού συστήματος, σύμφωνα με τη Σουηδική Προεδρία, με σκοπό να μην επαναληφθεί η κρίση του προηγούμενου έτους.

Ο υπουργός Οικονομίας της Σουηδίας, Αντερς Μποργκ, που προεδρεύει των συνομιλιών μεταξύ των ευρωπαίων ομολόγων τους, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη πιθανότατα θα έχουν συμφωνήσει αυτό το μήνα για τις λεπτομέρειες των νέων ευρωπαϊκών Αρχών που θα επιβλέπουν --και ίσως και θα μπορούν να παρακάμπτουν-- τις εθνικές ρυθμιστικές Αρχές για τον τραπεζικό, ασφαλιστικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.Ενδέχεται μέχρι το τέλος του χρόνου να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός νέου οικονομικού ελεγκτικού οργάνου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Ρίσκου, με σκοπό την ανίχνευση απειλών για την οικονομική σταθερότητα.

Οι ρυθμίσεις θα χρειαστούν την υποστήριξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ενώ ο Α.Μποργκ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το πόσες και ποιες κεντρικές τράπεζες θα λαμβάνουν μέρος στο Συμβούλιο και το πώς θα διεξάγονται οι ψηφοφορίες.Η Κομισιόν έχει προτείνει συμμετοχή χωρών τόσο εντός όσο και εκτός της ζώνης του ευρώ που θα αντικατοπτρίζει την ύπαρξη μικρών και μεγάλων κρατών.

Το συμβούλιο θα εκδίδει συστάσεις και προειδοποιήσεις στις εθνικές κυβερνήσεις για «φούσκες» σε χρεόγραφα, τράπεζες που λειτουργούν πέραν των ορίων που θέτουν τα κεφάλαιά τους ή για να ανησυχητικές τάσεις στις αγορές και θα μπορεί και να ζητά συμμόρφωση ή αιτιολογία για πιθανή μη συμμόρφωση από τα κράτη. Δεν θα μπορεί, όμως, να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να προβούν σε συγκεκριμένες δράσεις.

ZENITH