Skip to main content

Προς αφορολόγητο μόλις 20.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ

Θέσπιση χαμηλού αφορολόγητου ορίου, της τάξης, μόλις, των 20.000 έως 30.000 ευρώ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Στόχος η απαλλαγή της «μικρής και ενός μέρους της μεσαίας ακίνητης περιουσίας». Από τ

Θέσπιση χαμηλού αφορολόγητου ορίου, της τάξης, μόλις, των 20.000 έως 30.000 ευρώ σε ατομική βάση, φαίνεται πως μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με σχετική πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα για όριο 150.000 ή και 400.000 ευρώ.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ως «επαρκές» το συγκεκριμένο όριο, μετά τη σημαντική μείωση των αντικειμενικών τιμών, υποστηρίζοντας ότι από τη νέα φορολόγηση των ακινήτων θα γλυτώσει «η μικρή και ένα μέρος της μεσαίας ακίνητης περιουσίας».

Η νέα μορφή του φόρου ακινήτων και «αναπληρωματικός» του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά τον προσεχή Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό που επιμελείται το ΥΠΟΙΚ, το φορολογικό βάρος θα είναι μεγαλύτερο για όσους έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, ούτως ώστε να αντισταθμιστεί μέρος των απωλειών από την παροχή του αφορολόγητου ορίου.

Στο σενάριο προβλέπεται η ευθυγράμμιση, έως τον Ιούνιο, των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, στο πλαίσιο και της σχετικής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι αντικειμενικές τιμές αναμένεται να μειωθούν μεσοσταθμικά έως και 50% καθώς πλέον είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Παράλληλα, στο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση ενιαία κλίμακα με πολλά κλιμάκια και συντελεστές. Η αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου θα αθροίζεται και θα φορολογείται βάσει αυτής της κλίμακας.

Αξίζει να τονιστεί πως οι σκέψεις για αφορολόγητο όριο της τάξης των 20.000 έως 30.000 ευρώ γίνονται με βάση το δεδομένο ότι αν το αφορολόγητο θεσπιστεί στις 50.000 ευρώ σε ατομική βάση με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες τότε οι 4 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από το φόρο και έτσι θα πρέπει το σχετικό βάρος να μεταφερθεί στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακόμη και με διαπλασιασμό του φόρου που πλήρωσαν σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Ως εκ τούτου, η μείωση των αντικειμενικών τιμών δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί σε χαμηλότερο αφορολόγητο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, πηγές από το ΥΠΟΙΚ σημείωναν ότι, εάν ο νέος φόρος ακινήτων αποφέρει χαμηλότερα έσοδα από τα αναμενόμενα, τότε θα υπάρξουν ισοδύναμα για την αντικατάσταση των απωλειών, αφού, όπως ξεκαθάρισαν, τα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι εκτός διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και προορίζονται για την ενίσχυση της κοινωνικής δράσης της κυβέρνησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από τον ΕΝΦΙΑ είχαν προϋπολογισθεί ετήσια έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

 

ZENITH