Skip to main content

Προς δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη η Κομισιόν, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Μετά την ελληνική κρίση, η Επιτροπή θα προτείνει «τη δημουργία ενός μηχανισμού επίλυσης κρίσεων» για τα κράτη του ευρώ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρενκιλντε Χάνσεν.

Το ταμείο θα είναι σχεδιασμένο για να διασώζει κράτη της ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία. Η ΕΕ έχει ήδη ένα τέτοιο σύστημα για τις χώρες της που δεν ανήκουν στο ευρώ, όμως θεωρούσε πως κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν θα χρειαζόταν ποτέ διάσωση.

Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός πακέτου μέτρων σχεδιασμένων με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού συντονισμού και της επιτήρησης μεταξύ των κρατών του ευρώ. Θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και από το Ευρωκοινοβούλιο και θα είναι δυνατό να τροποιηθεί κατά τη διαδικασία.

ZENITH