Skip to main content

Προς δημιουργία φορέα έρευνας των υδρογονανθράκων

Τη δημιουργία φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε η Τίνα Μπιρμπίλη.
Τη δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε η Τίνα Μπιρμπίλη.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, γνωστοποίησε ότι το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα κατατεθεί σύντομα στο Κοινοβούλιο, καθώς είναι σχεδόν έτοιμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι πετρελαιοπιθανή (μεγάλη πιθανότητα εύρεσης υδρογονανθράκων) περιοχή, αλλά παράλληλα είναι και η λιγότερη ερευνημένη περιοχή της Μεσογείου.

Οι έρευνες για πετρέλαιο έχουν σταματήσει από το 1995, λόγω του νομικού κενού που άφησε το Δημόσιο το 1998 κατά τη μετοχοποίηση της ΔΕΠ και τη μεταβίβαση των μετοχών της στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη μεταβίβαση δεν ξεκαθαρίστηκε αν τα 54.000 τ. χλμ. περιοχών προς έρευνα θα παρέμεναν στο Δημόσιο, δίνοντας έτσι το περιθώριο  στα ΕΛΠΕ να προβάλλουν διεκδικήσεις επί των αποκλειστικών δικαιωμάτων.

Το πρόβλημα λύθηκε το 2007, ωστόσο έρευνες εξακολουθούν να μην πραγματοποιούνται, αφού το Δημόσιο δεν έχει προβεί στη σύσταση φορέα, πλαισιωμένου από τους κατάλληλους επιστήμονες, ο οποίος θα εκκινήσει τη διαδικασία διεθνών διαγωνισμών, για να δοθούν προς έρευνα οι περιοχές.

ZENITH