Skip to main content

Προς λύση στο εμπάργκο των προμηθευτών νοσοκομείων

Αύριο αναμένεται να αποφασίσουν οι προμηθευτές για τη λύση του εμπάργκο στα νοσοκομεία μετά την καταρχήν συμφωνία που προέκυψε από τη χθεσινή διαπραγμάτευση.
Αύριο αναμένεται να αποφασίσουν οι προμηθευτές  για τη λύση του εμπάργκο στα νοσοκομεία μετά την καταρχήν συμφωνία που προέκυψε από τη χθεσινή διαπραγμάτευση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας με εκπροσώπους των προμηθευτών.

Στη χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό της κα Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Παπακωνσταντίνου, συμφωνήθηκε ότι πρώτα θα εξοφληθεί το χρέος (για τα έτη 2005, 2006 και μέρος του 2007) ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε μετρητά, ενώ για το υπόλοιπο χρέος θα υπάρξει διακανονισμός.

Αναλυτικότερα, οι οφειλές, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, του 2007 θα εξοφληθούν με άτοκα ομόλογα, ενώ οι οφειλές των ετών 2008 και 2009 (ύψους 2,2 δισ. ευρώ και 2,05 δισ. ευρώ αντίστοιχα) θα αποπληρωθούν με άτοκα τριετή ομόλογα. Να σημειωθεί πως τα παραπάνω ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα και μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα από τις τράπεζες.

Ακόμη, με μετρητά θα εξοφληθούν οφειλές 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-08 και αντιστοιχούν σε περίπου 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση προμήθειας νοσοκομειακών υλικών.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, θα νομιμοποιηθούν οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς είχαν γίνει με απευθείας αναθέσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «ξοφλήσαμε χρέη πολλών ετών και αφήνουμε πίσω διαδικασίες σε βάρος των ασθενών, νοσοκομείων και Ελλήνων πολιτών».

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της, πρέπει όλοι να τις αναλάβουν με άμεση ομαλοποίηση των συνθηκών προμηθειών στα νοσοκομεία. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα αρμόδια όργανα των εμπλεκόμενων φορέων.»

ZENITH