Skip to main content

Προς πώληση το 40% της Telekom Srbija

Ο υπουργός Οικονομίας, Μλάντζαν Ντίνκιτς, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Telekom Srbija θα πωληθεί απευθείας στη Deutsche Telekom και τόνισε ότι θα προκηρυχθεί διεθνή
Στη σημερινή, προγραμματισμένη, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Σερβίας θα τεθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Σερβίας, Telekom Srbija.

Στην ίδια συνεδρίαση, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, θα συζητηθεί και το πακέτο μέτρων για τη στήριξη των δανείων, για την απόκτηση κατοικίας από τους πολίτες.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, δήλωσε πως το μοντέλο πώλησης του 40% της Telekom Srbija θα είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην «περίπτωση» του παρόχου κινητής τηλεφωνίας Mobi 63, την οποία εξαγόρασε η νορβηγική «Τέλενορ».

Ο ίδιος εκτίμησε πως η διάθεση του 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Telekom Srbija θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών.

Εξάλλου, ο κ. Τσβέτκοβιτς επεσήμανε πως η χρονική στιγμή για την πώληση της Telekom Srbija είναι ιδανική, διότι στη σερβική αγορά δημιουργήθηκαν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τηλεπικοινωνιακός τομέας «χτυπήθηκε» σε μικρότερο βαθμό, έναντι άλλων, από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο κ. Τσβέτκοβιτς πρόσθεσε πως η απόφαση για την πώληση του 40% της Telekom Srbija είναι «εξαιρετική, διότι αυτό το ποσοστό διασφαλίζει υγιή ανταγωνισμό και διαφάνεια».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Μλάντζαν Ντίνκιτς, διέψευσε τους ισχυρισμούς που ήρθαν στο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο, βάσει των οποίων το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Telekom Srbija θα πωληθεί απευθείας στη Deutsche Telekom και υπογράμμισε ότι θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της σερβικής εταιρίας.

Η σερβική κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο, στο οποίο το ποσό που θα προέλθει από την ιδιωτικοποίηση της Telekom Srbija θα διατεθεί για την υλοποίηση έργων εκσυγχρονισμού, κυρίως, των οδικών αξόνων στη Σερβία.

Πρόκειται, είπε ο κ. Ντίνκιτς στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στη σερβική ραδιοτηλεόραση (RTS), για περίπου 100 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, κυρίως τμημάτων του Πανευρωπαϊκού Αξονα 10, τα οποία θα κατασκευαστούν μέχρι το τέλος του 2010.

ZENITH