Skip to main content

Προς πολιτική κρίση η Ιαπωνία

Σημαντική ήττα στις εκλογές για την άνω βουλή γνώρισε το κόμμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Ναότο Καν, σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls, γεγονός που απειλεί τις προσπάθειές του για συγκράτηση το
Σημαντική ήττα στις εκλογές για την άνω βουλή γνώρισε το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Ναότο Καν, σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls, γεγονός που απειλεί τις προσπάθειές του για συγκράτηση του τεράστιου δημόσιου χρέους και θέτει σε κίνδυνο τη θέση του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας και το μικρό κόμμα «Νέο Λαϊκό Κόμμα» που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό κινδυνεύουν να χάσουν την οριακή πλειοψηφία που διαθέτουν στην άνω βουλή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται ότι θα αποσπάσουν μόλις 47 έδρες, ενώ η πρόβλεψη του Καν ήτανοι τουλάχιστον 54 έδρες, γεγονός που αφήνει τον πρωθυπουργό εκτεθειμένο ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Ωστόσο πρέπει να ανατρέξουν στην αναζήτηση νέου εταίρου για να μπορέσουν να ελέγξουν την άνω βουλή.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε προς τους βουλευτές του κόμματος του ότι θα παραμείνει στη θέση του παρά τις αρνητικές προβλέψεις των exit polls για τις σημερινές εκλογές, όπως μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κόμματος «Το Κόμμα Σας» της αντιπολίτευσης , Γιοσίμι Ουτανάμπε, δήλωσε ότι το δικό του μεταρρυθμιστικό κόμμα δεν πρόκειται να μετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

ZENITH