Skip to main content

Προς συμφωνία με φαρμακοβιομηχανίες για τη μείωση της δαπάνης

Προειδοποίηση στους φαρμακοβιομήχανους απηύθυνε η υπουργός Οικονομίας, τονίζοντας με νόημα ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη στην αγορά και σε κανένα φαρμακευτικό προϊόν.
Προειδοποίηση στους φαρμακοβιομήχανους απηύθυνε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας με νόημα ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη στην αγορά και σε κανένα φαρμακευτικό προϊόν, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με όλους τους θεσμικούς φορείς, παρουσία των υπουργών Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο και Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι ο νόμος πρέπει να είναι και θα είναι σεβαστός από όλους, προσδιορίζοντας ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση και παρέλευση διαστήματος 3 μηνών.

«Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε ακόμα και σε παράλληλες εισαγωγές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανή επάρκεια σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως οι ινσουλίνες», επεσήμανε η υπουργός.

Παράλληλα, έγινε αναφορά και στα πρώτα στοιχεία από την μέχρι σήμερα εφαρμογή της πολιτικής συγκράτησης των φαρμακευτικών δαπανών, με την υπουργό να σημειώνει ότι με τη μέθοδο της μεσοσταθμικής μείωσης της τιμής των φαρμάκων κατά 21,5%, προκύπτει (σύμφωνα με ενδεικτικά των πωλήσεων των φαρμακαποθηκών το μήνα Απρίλιο του 2010) μια μέση μείωση 30% για την Αθήνα, ενώ αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό διαμορφώνεται στο 19,3%.

«Και τα τρία συναρμόδια υπουργεία με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου τιμολόγησης, θέτουμε τις βάσεις για μια μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική πολιτική που θα προσδώσει βιωσιμότητα στα ασφαλιστικά μας ταμεία: Εφαρμογή ενός σύγχρονου μοντέλου της λίστας για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ελέγχου», κατέληξε η κ. Κατσέλη.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι οι εξής:

α) την καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους της πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών για τη μείωση των κερδών των φαρμακείων με τη θεσμοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω rebate.

β) την υιοθέτηση ενός 3ετούς πλαισίου συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο θα διασφαλίσει σταθερότητα λειτουργίας, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

γ) τη θετική στάση του ΣΦΕΕ ως προς το αίτημα των συναρμόδιων Υπουργών για την εξέταση άρσης της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβληθεί στο ΣτΕ, αναφορικά με την εφαρμογή της μεταβατικής διάταξης τιμολόγησης φαρμάκων, που εκδόθηκε με την ΑΔ 03/2010.

ZENITH