Skip to main content

Πρόσβαση στον ELA μόνο για τις φερέγγυες τράπεζες ζητεί ο Βάιντμαν

Μόνο φερέγγυες τράπεζες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στον ELA, κι αυτό για βραχύ χρονικό διάστημα, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Μόνο φερέγγυες τράπεζες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος κι αυτό για βραχύ χρονικό διάστημα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung, ο επί σειρά ετών στενός σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως «ο ELA θα πρέπει να δίνεται σε φερέγγυες τράπεζες (solvent banks) και για βραχύ διάστημα. Τράπεζες και πολιτεία είναι στενά διασυνδεόμενες στην Ελλάδα και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των πολιτικών που θα ακολουθήσει η Ελλάδα».

Διατύπωσε, δε, την άποψη πως θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση του ELA, καθώς εάν από αυτό υπάρξουν επιπτώσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα, τότε θα πρέπει οι πολιτικοί να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους.

«Κυβερνήσεις και κοινοβούλια πρέπει να λάβουν αποφάσεις για το εάν και πως θα κρατήσουν ζωντανές τις τράπεζες ή θα τις εκκαθαρίσουν. Εν τέλει, αυτό μπορεί να αφορά στα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών», σημείωσε ο κ. Βάιντμαν.

Τα όσα ανέφερε ο Γενς Βάιντμαν αφορούν στη χρήση του αποθεματικού του ΤΧΣ ύψους 11 δισ. ευρώ το οποίο έχει προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και το οποίο θα πάψει να υφίσταται μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

ZENITH