Skip to main content

Προσβλητικό εξώφυλλο του Economist

Τον Σωκράτη να «τρώει» ευρώ παρουσιάζει στο σημερινό του εξώφυλλο του οικονομικό περιοδικό Economist, ακολουθώντας την τακτική του γερμανικού περιοδικού Focus.
Με ένα προσβλητικό για τη χώρα μας εξώφυλλο εμφανίζεται αυτή την εβδομάδα το οικονομικό περιοδικό Economist, ακολουθώντας την τακτική του γερμανικού περιοδικού Focus.

Συγκεκριμένα, το εξώφυλλο του τεύχους που θα κυκλοφορήσει αύριο παρουσιάζει τον Σωκράτη να «τρώει» ευρώ, με σαφή την ειρωνεία για τα ευρωπαϊκά χρήματα του πακέτου στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ.

Ο τίτλος που φέρει το τεύχος είναι «Τρία χρόνια για να σώσουμε το ευρώ», ενώ δίπλα στην προτομή του Σωκράτη υπάρχει επιγραφή που καλεί τον κόσμο να δώσει όσα μπορεί για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί πως το ευρωπαϊκό πακέτο δεν είναι αρκετό έτσι ώστε η Ελλάδα να λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως με τον μηχανισμό στήριξης απλά αγοράζεται χρόνος όσον αφορά στις συνέπειες ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Επειδή η Ελλάδα είναι μικρή για να διασωθεί, οι Ευρωπαίοι πήραν μία προσωρινή ανάσα. Όμως, τώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν σοφά το χρόνο», τονίζεται στο άρθρο.

Πρόβλεψη σοκ για χρέος στο 150% του ΑΕΠ

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που κάνουν οι αναλυτές του περιοδικού Economist σχετικά με το δημόσιο χρέος της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να συνεχίσει να δανείζεται.

Εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα σταθεροποιηθεί πάνω από το 150% του ΑΕΠ, «βάρος» που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξει μια χώρα με τόσο κακές οικονομικές προοπτικές.

Ο συγγραφέας του άρθρου εκτιμά ότι χρειάζεται ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας από αυτό που εφαρμόζεται τώρα. Θεωρεί ως το πλέον ανησυχητικό γεγονός για την Ελλάδα το ότι οι επενδυτές αρχίζουν να χάνουν την πίστη τους ότι η χώρα θα μπορέσει να στηρίξει τις αυξανόμενες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Ασκεί επίσης κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να βιάστηκε να μιλήσει, καθώς στις 6 Απριλίου, τρεις μέρες μετά τη δήλωσή του ότι τα χειρότερα πέρασαν, τα επιτόκια δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκαν από το 6,5% σε πάνω από 7% και παραμένουν σε επίπεδα συναγερμού.

ZENITH