Skip to main content

Προσφυγή ΓΣΕΕ για τα εργασιακά

Την παρέμβαση της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας εξαιτίας της παραβίασης θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας από τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης ζητεί η ΓΣΕΕ.
Σκληραίνει η κόντρα κυβέρνησης – συνδικάτων, με τη ΓΣΕΕ να ζητά την παρέμβαση της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας. Με υπόμνημα που κατέθεσε ζητά την επείγουσα ενεργοποίηση του τακτικού ελεγκτικού μηχανισμού της ΔΟΕ εξαιτίας της παραβίασης θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας από τα νομοθετικά μέτρα της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του διεθνούς μηχανισμού δανεισμού της χώρας.

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων που προστατεύονται από το ελληνικό Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, που δεσμεύουν τη χώρα. «Οι δεσμεύσεις της χώρας προς τους διεθνείς πιστωτές της δεν μπορούν να αποτελέσουν επιχείρημα για τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, κεντρικά ζητήματα της προσφυγής είναι η παράνομη κρατική παρέμβαση με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των κατώτατων ορίων προστασίας που επί δεκαετίες διασφαλίζονται από τις Εθνικές Γενικές ΣΣΕ, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και οι σοβαρές επιπτώσεις τους στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι δραστικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των εργαζομένων.

ZENITH