Skip to main content

Προσφυγή στο μηχανισμό η απάντηση στο παίγνιο των αγορών

«Οι αγορές μάς δοκιμάζουν. Ρισκάρουν τα χρήματά τους στο κατά πόσο η Ελλάδα έχει τη βούληση να προσφύγει στο μηχανισμό αυτό», εκτιμά ο κ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας τη διατήρηση των spreads σε υψηλά επί
Άμεση προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προτείνει για την ελληνική οικονομία ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου η χώρα μας να δανειστεί τα χρήματα που της χρειάζονται με καλύτερους όρους.

«Οι αγορές μάς δοκιμάζουν. Ρισκάρουν τα χρήματά τους στο κατά πόσο η Ελλάδα έχει τη βούληση να προσφύγει στο μηχανισμό αυτό», εκτιμά ο κ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας τη διατήρηση των spreads σε υψηλά επίπεδα και απερίφραστα σημειώνει πως «η απάντηση σε ένα τέτοιο παίγνιο είναι ότι πρέπει να προσφύγουμε».

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Διεθνούς Έκθεσης, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ δικαιολόγησε την άποψή του με το επιχείρημα ότι «θα μπορούμε να δανειστούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε ως το τέλος του έτους, ένα αρκετά σημαντικό ποσό, με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από αυτό που μας επιβάλλει σήμερα η αγορά, η οποία είναι ανυπόμονη και ζητά αποτελέσματα. Μόνο που πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία να μην επιδέχονται αμφισβήτηση, μπορούμε να έχουμε μόνο έπειτα από το εξάμηνο».

Όσον αφορά στις πρακτικές επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία και την κοινωνία μια πιθανή προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα σημάνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων επώδυνων μέτρων, με εξαίρεση τις αποφάσεις για το ασφαλιστικό και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που ήδη δρομολογούνται. «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι υπεραρκετά», είπε χαρακτηριστικά, αλλά σημείωσε πως μολονότι πρόκειται για το πιο σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα στην ευρωζώνη, «δεν είναι παράλογο, αλλά αναγκαίο, καθώς ως χώρα έχουμε και το σοβαρότερο πρόβλημα».

Περαιτέρω ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά της μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα, με ταυτόχρονη περιστολή των δαπανών στην υγεία, την άμυνα κλπ. «Πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι στην Ελλάδα η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με μόνιμο τρόπο δεν μπορεί να προέλθει τόσο από μειώσεις μισθών, όσο με απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών» υπογράμμισε και επικαλούμενος μελέτη του ΙΟΒΕ, προ τριετίας, τόνισε πως μόνο από την απελευθέρωση επαγγέλματος των φορτηγών δημοσίας χρήσεως, μπορεί να προέλθει 1% αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο. «Αν σε αυτό το εύρημα προσθέσουμε τα αποτελέσματα και άλλων μελετών που έχουν γίνει, φθάνουμε πολύ εύκολα σε μια αύξηση 10% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφέρθηκε, δε, και σε ένα οικονομετρικό μοντέλο που εφαρμόζει το ΙΟΒΕ, βάσει του οποίου -στο ερώτημα εάν μειωθεί το ποσοστό κέρδους στους τομείς των μη εμπορεύσιμων υπηρεσιών στην Ελλάδα και πέσει στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης (σ. σ. σήμερα στην Ελλάδα είναι 15% υψηλότερο) τι θα συμβεί στο εθνικό προϊόν;- το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς δίνει 13% αύξηση του ΑΕΠ, σε περίπου 5 χρόνια. «Άρα, από εκεί πρέπει να προέλθουν οι νέες πηγές ανάπτυξης και είναι λάθος που δεν το έχουμε κάνει ακόμη», τόνισε και ζήτησε, επίσης, άρση των περιορισμών στον ανταγωνισμό, όπως για παράδειγμα το καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια, η μείωση των αδειών για τη δημιουργία μιας επιχείρησης και γενικά των διατυπώσεων, τις οποίες χρειάζεται μια επιχείρηση για να ικανοποιήσει τις επιταγές της δημόσιας διοίκησης. «Είναι πάρα πολύ υψηλό το κόστος σε όρους χρημάτων, χρόνου και απασχόλησης ανθρώπων, καθώς φθάνει περίπου το 7% του ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 3,5%. Έχουμε, οπότε, ένα πολύ μεγάλο περιθώριο μείωσης σε αυτά τα πράγματα».

Καταλήγοντας ο κ. Στουρνάρας ζήτησε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, παρά τη δυσμενή συγκυρία και ταυτόχρονα το δημόσιο να αξιοποιήσει τη μεγάλη περιουσία του, καθώς «το δημόσιο χρέος είναι στα 300 δισ. ευρώ και το κόστος των ομολόγων γύρω στο 5,8%-6%, ενώ το όφελος σε ποσοστιαία απόδοση, της περιουσίας, συνολικά στο δημόσιο, στο 1,5% - 2%».

ZENITH