Skip to main content

Προσφυγή στο ΣτΕ για ΦΠΑ οι Δικηγόροι

Προσφυγή κατά της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές κατέθεσε στο ΣτΕ ο δικηγόρος Αθηνών Παν. Γιαννόπουλος, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η σχετική εγκύκλιος.
Προσφυγή κατά της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο δικηγόρος Αθηνών Παν. Γιαννόπουλος, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η σχετική εγκύκλιος και οι διατάξεις του σχετικού νόμου.

Ο προσφεύγων υποστηρίζει ότι η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές παροχές είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Σημειώνει ακόμη ότι είναι αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου, καθώς επιβάλλει ΦΠΑ στους ελεύθερους - μάχιμους δικηγόρους, ενώ στους έμμισθους εργαζόμενους με πάγια αντιμίσθια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, Ο.Τ.Α. κ.λπ., δεν επιβάλλεται, παρά το γεγονός ότι παρέχουν το ίδιο έργο.

Επιπλέον, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι με την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές θίγεται το συνταγματικό δικαίωμα της δικαστικής προστασίας, καθώς η προσφυγή στη Δικαιοσύνη καθίσταται οικονομικά συμφέρουσα για τους οικονομικά εύρωστους και «σχεδόν απαγορευτική για τους οικονομικά αδυνάτους».

ZENITH