Skip to main content

Πρόσκληση Μόσχας στο Ιράν για συνεργασία στον τομέα των πυρηνικών

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα το Ιράν να δώσει μια θετική και γρήγορη απάντηση στην προσφορά διεθνούς συνεργασίας στον τομέα των πυρηνικών.
Η Ρωσία κάλεσε σήμερα το Ιράν να δώσει μια θετική και γρήγορη απάντηση στην προσφορά διεθνούς συνεργασίας στον τομέα των πυρηνικών.

«Υπολογίζουμε στην Τεχεράνη για μια επίσημη θετική απάντηση στο πολύ εγγύς μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο, σε συνέντευξη τύπου.

Τα σχόλια του αυτά έρχονται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τις οποίες νέες διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν μπορεί να είναι αναγκαίες, αν συνεχίσει να μπλοκάρει τον φάκελο για τα πυρηνικά.

Στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος ζήτησε την Δευτέρα μια ταχεία απάντηση από το Ιράν στην προσφορά διεθνούς συνεργασίας.

Την ίδια ημέρα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γκλίν Ντέιβις, είχε πάντως δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να δώσει «κάποιο περιθώριο»στο Ιράν, λόγω της σοβαρής απόφασης που πρέπει να λάβει.

Το σχέδιο που προτάθηκε από την ΙΑΕΑ προβλέπει ότι το Ιράν θα πρέπει να εξαγάγει το μεγαλύτερο μέρος από το ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιό του στην Ρωσία για να εμπλουτιστεί περισσότερο, και στη συνέχεια να σταλεί το υλικό αυτό στη Γαλλία για να μετατραπεί σε καύσιμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH