Skip to main content

«Προσωρινή ανακούφιση ο μηχανισμός για την Ελλάδα»

Το σχέδιο δράσης προς την Ελλάδα θα προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» και ειδήμων σε θέματα ΔΝΤ, Σ. Χάνκε.
Στην κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη βουλγαρική ραδιοφωνία, ο καθηγητής του πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» και ειδήμων σε θέματα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Στιβ Χάνκε, επισημαίνοντας πως τα μαθήματα από την Ελλάδα είναι ξεκάθαρα και συμπλήρωσε ότι οι δημόσιες δαπάνες και οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας «βγήκαν εκτός ελέγχου».

Τόνισε δε πως οι πολίτες δεν πρέπει να γίνονται αποδέκτες υποσχέσεων βελτίωσης της κοινωνικής πρόνοιας, όταν δεν υπάρχουν χρήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο δράσης που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση για την Ελλάδα θα προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, όπως ένας επίδεσμος που καλύπτει μια πληγή, αλλά δε θα τη θεραπεύσει. «Στην περίπτωση με την Ελλάδα, η βοήθεια που διατέθηκε δεν συνδέεται με μεταρρυθμίσεις. Χωρίς οικονομική επανάσταση και αποφασιστικά βήματα, η Ελλάδα θα καταβάλλει έντονη προσπάθεια», τόνισε.

Εξάλλου, ο γνωστός ακαδημαϊκός σύστησε στη Βουλγαρία την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο ίδιος υποστηρίζει, μάλιστα, πως η Βουλγαρία θα προσελκύει πάντα το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η βουλγαρική κυβέρνηση ορθά επέλεξε το δρόμο της μείωσης των δημοσίων δαπανών, με τέτοιο τρόπο, που θα καταστήσει το δημόσιο τομέα πιο αποτελεσματικό, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ωστόσο, ο Χάνκε δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αδυναμία της βουλγαρικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, ο οποίος χρήζει άμεσων αλλαγών, όπως και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Ο κ. Χάνκε επανέλαβε πως, από την περίοδο 1997-2002, όταν ήταν σύμβουλος του τότε προέδρου της Βουλγαρίας Πέτερ Στογιάνοφ, η διαφθορά ήταν και παραμένει ένα από τα βασικά προβλήματα και τόνισε πως κάθε μέτρο που θα δώσει ώθηση στη διαφάνεια, αυτόματα θα καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), είπε πως πρόκειται για "κακή ιδέα" και πρότεινε τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

ZENITH