Skip to main content

Προσθέτουν «κρίκους» στις βουλγαρικές αλυσίδες τους οι Carrefour και Intersport

Σε ενίσχυση της παρουσίας τους στη βουλγαρική αγορά προχώρησαν οι αλυσίδες Carrefour και Intersport, οι οποίες εγκαινίασαν δύο καινούρια σημεία πώλησης μέσα στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Βάρνας.
Σε περαιτέρω ενίσχυση της υφιστάμενης παρουσίας τους στην αγορά της Βουλγαρίας προχωρούν, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, δύο από τους γνωστότερους, διεθνώς, λιανεμπορικούς ομίλους, που αναπτύσσουν ισάριθμες ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα όσο και τα Βαλκάνια.

Πρόκειται για την αλυσίδα super market «Carrefour», την ανάπτυξη της οποίας έχει αναλάβει ο όμιλος Carrefour – Μαρινόπουλος, καθώς και την αλυσίδα ειδών sport ένδυσης κι υπόδησης «Intersport», που εξαπλώνεται στη γειτονική χώρα μέσω του ομίλου Φουρλή. Αμφότερες οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις προσέθεσαν πριν από λίγες ημέρες από έναν ακόμη «κρίκο» στις αλυσίδες τους, με τη λειτουργία καταστημάτων μέσα στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Βάρνας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το Grand Mall Varna, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο, άνοιξε τις πύλες του στο τοπικό κοινό στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, καλύπτει 150.000 τ.μ. στεγασμένους χώρους, εντός των οποίων λειτουργούν εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα και διαθέτει και 1.700 θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πελατών του. Το κόστος ανέγερσής του, δε, ανήλθε στο ποσό των 120 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά ειδικότερα στην περίπτωση του νέου υπερμάρκετ Carrefour, αυτό εκτείνεται σε χώρο 6.200 τ. μ., απασχολεί 400 εργαζόμενους και προσφέρει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διαλέξουν προϊόντα από περισσότερους από 50.000 κωδικούς τροφίμων και μη. Είναι το τέταρτο (4ο) κατάστημα της διεθνούς αλυσίδας στη γειτονική χώρα, καθώς η αρχή έγινε το Μάρτιο του 2009 με το σημείο πώλησης στην πόλη Μπουργκάς, για να ακολουθήσουν στις 15 Απριλίου του τρέχοντος έτους τα εγκαίνια του καταστήματος στο Πλόβντιβ και μια εβδομάδα αργότερα, στις 21 Απριλίου εκείνου στο εμπορικό κέντρο The Mall, στην οδό Tsarigradsko στη Σόφια. Το συνολικό αναπτυξιακό πλάνο που έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία προβλέπει, σε βάθος χρόνου, την ανάπτυξη 15-20 σημείων πώλησης Carrefour σε όλη τη βουλγαρική επικράτεια.

Για τον όμιλο Φουρλή, αντίστοιχα, η δημιουργία ενός ακόμη Intersport εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού του για ανάπτυξη της αλυσίδας στη Βουλγαρία, όπου μεσοπρόθεσμα τα σημεία πώλησης αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 5 (τώρα λειτουργούν 3) σε όλη τη χώρα. Εκτός από την ανάπτυξη της αλυσίδας Intersport, ωστόσο, τα σχέδια του ομίλου Φουρλή για τη βουλγαρική αγορά περιλαμβάνουν διείσδυση και του σήματος ΙΚΕΑ. Συνολικά θα αναπτυχθεί δίκτυο 2-3 υπερκαταστημάτων Ikea στη γειτονική χώρα, εκ των οποίων το πρώτο έχει αρχίσει να κατασκευάζεται στη Σόφια –και κοιτά χώρους και στη Βάρνα- με κόστος επένδυσης περίπου 90 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Σημειώνεται πως ο όμιλος Φουρλή συμμετέχει με το πρώτο Ikea σε ένα επενδυτικό σχέδιο-μαμούθ ύψους 300 εκ. ευρώ, από κοινού με τη Danaos Development του εφοπλιστή Ι. Κούστα και με στόχο τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στη Βουλγαρία.

ZENITH