Skip to main content

Πρόστιμο 12,5 εκατ. ευρώ στην Carrefour

Στην επιβολή προστίμου 12,5 εκατ. ευρώ στην Carrefour για παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Στην επιβολή προστίμου, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, στην αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Carrefour- Μαρινόπουλος, για παραβάσεις της ελληνικής και κοινοτικής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από πρακτικές της εταιρίας στο δίκτυο δικαιόχρησης (franchise) για τη λειτουργία καταστημάτων «5΄ Mαρινόπουλος», προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση η παράβαση έγκειται στο γεγονός ότι «η Carrefour-Μαρινόπουλος εφάρμοζε πολιτικές καθορισμού τιμών μεταπώλησης, αφενός μέσω συμβατικών ρητρών που δέσμευαν τους δικαιοδόχους να ακολουθούν κατά κανόνα τις προτεινόμενες από αυτήν τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων τους, και αφετέρου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που - κατά την πρώιμη φάση λειτουργίας του - καθιστούσε τη διαχείριση τιμών ιδιαίτερα δυσχερή και χρονοβόρα στην πράξη, επιτείνοντας έτσι τη διαρθρωτική ακαμψία των τιμών». Επίσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι η εταιρία περιόριζε τις διασταυρούμενες πωλήσεις μεταξύ των διανομέων - δικαιοδόχων, δηλαδή των επιχειρηματιών που λειτουργούσαν τα καταστήματα με το σήμα «5΄ Mαρινόπουλος».

Η απόφαση υποχρεώνει επίσης την Carrefour-Μαρινόπουλος να παύσει τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και να αναδιατυπώσει (ή να απαλείψει) τους σχετικούς αντί-ανταγωνιστικούς συμβατικούς όρους. Σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης των παραβάσεων, απειλεί με πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής της.

ZENITH