Skip to main content

Προτάσεις για αναγέννηση της Θεσσαλονίκης

Της προτάσεις της για την αναγέννηση του δήμου Θεσσαλονίκης και γενικότερα του πολεοδομικού συγκροτήματος έχει καταθέσει στη διοίκηση του κεντρικού δήμου διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ.
Της προτάσεις της για την αναγέννηση του δήμου Θεσσαλονίκης και γενικότερα του πολεοδομικού συγκροτήματος έχει καταθέσει στη διοίκηση του κεντρικού δήμου διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και συγκοινωνιολόγους, στο πλαίσιο Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «Χωρική ανάλυση και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης».

Οι προτάσεις, που θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εξειδικεύονται σε έξι συγκεκριμένα έργα αστικών παρεμβάσεων: 1. περιοχή Μουσείων και ΔΕΘ, 2. ιστορικό κέντρο, 3. Άνω Πόλη, 4. θαλάσσιο μέτωπο, 5. ανατολική οικιστική περιοχή (Βασ. Όλγας - Κ. Καραμανλή) και πρώην αλάνα της Τούμπας.

Μεταξύ άλλων, για την περιοχή του ιστορικού κέντρου προτείνεται η διαμόρφωση ενός δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, ενώ για την Άνω Πόλη η δημιουργία εκτεταμένων χώρων στάθμευσης, που μπορεί να φτάσουν σε χωρητικότητα ακόμη και τις 5.200 θέσεις, αλλά και υπόγειων πάρκινγκ.

Για την περιοχή της παραλίας ορισμένες από τις προτάσεις που διατυπώνονται είναι η χάραξη μιας νέας υποθαλάσσιας αρτηρίας και η «βύθιση» τμήματος της Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ και για την αλάνα της Τούμπας προτείνεται η υπογείωση κίνησης των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα, οι όποιες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις συνδυάζονται με προτάσεις για το κυκλοφοριακό και πεζοδρομήσεις μικρής έκτασης, αλλά καθοριστικές για την ποιότητα της ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών ή για τη βελτίωση της εμπορικής λειτουργίας σε κεντρικές οδούς.

ZENITH