Skip to main content

Προτάσεις ΓΣΕΒΕΕ για τα εργασιακά

Τέσσερις προτάσεις για τα εργασιακά κατέθεσε σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων με επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Τέσσερις προτάσεις για τα εργασιακά κατέθεσε σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων με επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Ειδικότερα:

-Για τη διαδικασία Προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας προτείνει να μπορούν να προσφεύγουν στη διαιτησία και τα δύο μέρη, να περιοριστεί το αντικείμενο της διαιτησίας στο ζήτημα των αυξήσεων στο βασικό μισθό και μόνον σ΄ αυτό, η διαιτητική απόφαση να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη αιτιολογία και ο τρόπος επιλογής και ο κατάλογος των διαιτητών να ενισχύει στο μέγιστο την αντικειμενικότητα και την εμπιστοσύνη των μερών στη διαιτησία. Και αν θεωρηθεί ότι με τις ρυθμίσεις αυτές δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις του Μνημονίου, να θεσπιστούν μεταβατικές ρυθμίσεις ως το τέλος του 2013.

-Η αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων κατά την ΓΣΕΒΕΕ δεν αφορά στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Για το ύψος και τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι τα κατά περίπτωση ελάχιστα χρονικά όρια της έγγραφης προειδοποίησης είναι μικρά. Προτείνεται η επιμήκυνση των εκάστοτε ορίων, ώστε να ξεκινούν από τους 3 ή 4 μήνες για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 2 μήνες έως 10 χρόνια.

-Για τους όρους απασχόλησης και την αμοιβή νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών, η θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι το κατώτατο ημερομίσθιο για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων θα πρέπει να είναι το κατώτατο ημερομίσθιο που προσδιορίζεται από την ΕΓΣΣΕ. Ωστόσο, από τη στιγμή που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας η υποχρέωση της κυβέρνησης να θεσπίσει ελάχιστους μισθούς για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει ρητή υποχρέωση καταβολής από τον ΟΑΕΔ του υπολειπόμενου ποσού αναπλήρωσης του κατώτατου ορίου μισθού ή ημερομίσθιου. Στην περίπτωση που οι οικονομικές δυνατότητες του ΟΑΕΔ δεν μπορούν να καλύψουν όλο το εύρος μια τέτοιας παρέμβασης, προτείνεται να περιοριστεί το μέτρο σε ένα συγκεκριμένο αριθμό νομών που εμφανίζουν τους μεγαλύτερους δείκτες ανεργίας.

ZENITH