Skip to main content

Προτάσεις των ασφαλιστικών για τον εθνικό σχέδιο οδικής ασφάλειας

Ουσιαστικό, εμπεριστατωμένο και με προτάσεις και θέσεις τις οποίες και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος θεωρεί απαραίτητες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, χαρακτηρίζει η ένωση
Ουσιαστικό, εμπεριστατωμένο και με προτάσεις και θέσεις τις οποίες και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε) θεωρεί απαραίτητες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας και τις οποίες έχει ήδη κοινοποιήσει στα αρμόδια υπουργεία, χαρακτηρίζει η ένωση το σχέδιο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το νέο Εθνικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για τη δεκαετία 2010-2020.

Η Ε.Α.Ε.Ε δηλώνει με ανακοίνωσή της ότι συμμετέχει στη διαβούλευση, υποβάλλοντας κάποιες προτάσεις αλλά και τονίζοντας τη σημασία κάποιων θέσεων του Τ.Ε.Ε ως ακολούθως:

- Σύσταση διϋπουργικής επιτροπής και Ειδικής Γραμματείας Οδικής Ασφάλειας που θα συντονίζει τους συναρμόδιους οργανισμούς.

- Εφαρμογή στην πράξη των εξαγγελιών της ελληνικής πολιτείας για εισαγωγή μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Ε.Α.Ε.Ε έχει υποβάλει κατά καιρούς σχετικά υπομνήματα στο Υπουργείο Παιδείας.

- Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του ΔΟΤΑ. Υπόμνημα σχετικό της ΕΑΕΕ έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

- Ενίσχυση της αστυνόμευσης για παραβάσεις που προκαλούν μεγάλης σφοδρότητας ατυχήματα, αλλά και διενέργεια ναρκοτέστ της Τροχαίας, καθώς πάνω από το 10% των οδηγών που εμπλέκονται σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα έχει αποδειχθεί ότι βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών.

- Εντατικοποίηση τακτικών και έκτακτων τροχονομικών ελέγχων με σκοπό την εξακρίβωση της ασφάλισης των οχημάτων στη χώρα μας, καθώς ως γνωστόν η συγκεκριμένη παράβαση δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων που προκύπτουν θάνατοι και τραυματίες.

- Στην περίπτωση των δικύκλων οχημάτων κρίνεται επιβεβλημένη η μείωση ή η κατάργηση του συντελεστή Φ.Π.Α που επιβαρύνει τους εξοπλισμούς οι οποίοι αυξάνουν την παθητική ασφάλεια των οχημάτων, όπως το προστατευτικό κράνος οδηγού και των επιβαινόντων.

- Υποχρέωση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για γνωστοποίηση ειδικών νοσηλειών στο Υπουργείο Μεταφορών. Κατ΄ εφαρμογή ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 1, Β΄ 6 1γ, Π.Δ. 155/96) οι ψυχιατρικές κλινικές (δημόσιες ή ιδιωτικές) υποχρεούνται να γνωστοποιούν εγγράφως στο Υπουργείο Μεταφορών τη νοσηλεία οποιουδήποτε ατόμου που έχει άδεια οδήγησης ή που πρόκειται στο μέλλον να ζητήσει την χορήγησή της, για ψυχολογική συνδρομή ή διαταραχές της προσωπικότητας. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος θεωρεί απαραίτητο να επιβληθεί υποχρέωση σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα (δημόσια ή ιδιωτικά) ανάλογη με αυτή των ψυχιατρικών κλινικών να γνωστοποιούν εγγράφως στο Υπουργείο Μεταφορών τη νοσηλεία ατόμων με άδεια οδήγησης ή που πρόκειται στο μέλλον να ζητήσουν τη χορήγησή της, εφόσον ο λόγος νοσηλείας αφορά σε κάποια από τις ελάχιστες προϋποθέσεις σωματικής και διανοητικής ικανότητας για οδήγηση, όπως αυτές προσδιορίζονται στο σχετικό νομοθέτημα (Π.Δ. 155/96).

ZENITH