Skip to main content

Πρόταση δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού από την Κομισιόν

Να προτείνει στο μέλλον τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων, στη βάση του πρόσφατου μηχανισμού σταθερότητας που αποφάσισε το ECOFIN, σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις πρ
Να προτείνει στο μέλλον τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων, στη βάση του πρόσφατου μηχανισμού σταθερότητας που αποφάσισε το Ecofin, σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε στην ΕΕ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τα μαθήματα της παρούσας κρίσης, η Κομισιόν θα προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων για κράτη μέλη που βρίσκονται σε δημοσιονομικό αδιέξοδο.

«Η εμπειρία με την Ελλάδα δείχνει πως σε ανάλογες περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνουμε αποφασιστική δράση και να επεκτείνουμε την επιτήρηση», ανέφερε από την πλευρά του ο επίτροπος Νομισματικής και Οικονομικής Πολιτικής, Όλι Ρεν.

Παράλληλα ο κ. Ρεν επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα αρχίσει να δίνει μεγαλύτερο βάρος στο δημόσιο χρέος μιας χώρας, μια πρόβλεψη που υπάρχει ήδη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Τέλος, τόνισε ότι πως θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου και η τιμωρία που τώρα προβλέπουν οι κανονισμοί, το κλείσιμο της στρόφιγγας των κοινοτικών πόρων, θα εφαρμόζεται στα πρώτα στάδια της παράβασης.

ZENITH