Skip to main content

Πρόταση εξεταστικής για το μνημόνιο καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να εξεταστούν τα πεπραγμένα Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου σχετικά με το μνημόνιο. Να εξεταστεί και η περίοδος Καραμανλή ζητεί το ΠΑΣΟΚ, αντίδραση και από ΝΔ.

Τέσσερις κρίσιμες περιόδους βάζει στο στόχαστρο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που θα καταθέσει το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια.

Την απόφαση για την κατάθεση της πρότασης ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του προεδρείου της ΚΟ που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Η πρώτη περίοδος αφορά στο διάστημα Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση).

Η δεύτερη περίοδος αφορά στο διάστημα Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση.

Η τρίτη περίοδος θα αφορά στο διάστημα Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI και η τέταρτη περίοδος το διάστημα από τον Μάιο του 2012 και εντεύθεν.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να εξεταστούν τα πεπραγμένα Παπανδρέου, Παπαδήμο, Σαμαρά και Βενιζέλο σχετικά με το μνημόνιο.

Η πρόταση που αναμένεται να έχει τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα είναι in rem, δηλαδή δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο από την πρόταση θα «φωτογραφίζονται». Επίσης η πρόταση θα αφορά στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των Μνημονίων.

» Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Μαντάς.

Να εξεταστεί και η περίοδος Καραμανλή ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να ξεχάσει να κάνει εξεταστική τόσο για την περίοδο Καραμανλή που μας οδήγησε στην κρίση, όσο και για το 3ο Μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

ΝΔ: Καμία εξεταστική δεν μας αγγίζει

Όσες εξεταστικές και να γίνουν, καμία δεν αγγίζει τη Νέα Δημοκρατία, τονίζει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης.

Ο κ. Καραγκούνης κατηγορεί για «σκοπιμότητα» την κυβέρνηση,  στην οποία καταλογίζει ότι «δεν μπορεί να προσφέρει άρτο και προσπαθεί να προσφέρει θέαμα».

«Αλλά ξέχασαν να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

ZENITH