Skip to main content

Προτεραιότητα η δημοσιονομική εξυγίανση, τονίζει ο Τρισέ

Την άποψη ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαιότερη από τα κρατικά πακέτα για την τόνωση της οικονομίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Την άποψη ότι η αποφασιστικότητα στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών που σημειώνουν μία επιδείνωση άνευ προηγουμένου, είναι αναγκαιότερη από τα κρατικά πακέτα για την τόνωση της οικονομίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Χωρίς τις πολιτικές ανάκαμψης που υιοθετήθηκαν μεσούσης της κρίσης, η οικονομία θα είχε βυθιστεί σε χειρότερη ύφεση, αλλά εφεξής, ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα», έγραψε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε σχόλιό του που δημοσιεύθηκε στους Financial Times.

«Βιώνουμε μία δημοσιονομική επιδείνωση άνευ προηγουμένου», τόνισε ο Τρισέ, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι και το τέλος του έτους το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης θα έχει αυξηθεί κατά 20% και πλέον, μεταξύ 2007-2011 το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ κατά 35%ς και της Ιαπωνίας κατά 45%.

«Με την ύφεση διαπιστώσαμε πόσο άτοπο ήταν το υπεραπλουστευμένο μήνυμα που στέλναμε προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες με το σλόγκαν: «ανακάμψτε, τονώστε, ξοδέψτε», συνεχίζει ο Τρισέ, προσθέτοντας ότι «πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανάγκη εφαρμογής μίας αξιόπιστης πολιτικής για την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση ισχύει για όλες τις χώρες».

ZENITH