Skip to main content

Προτεραιότητα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για την Ουκρανία

Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» της χώρας του είναι η «προτεραιότητα
Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» της χώρας του είναι η «προτεραιότητα» της εξωτερικής πολιτικής του, μετριάζοντας το φιλορωσικό προφίλ του σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους.

Ο νέος αρχηγός του ουκρανικού κράτους υποσχέθηκε επίσης στους Ευρωπαίους ότι θα εγγυηθεί το μέλλον των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από τη χώρα του, έπειτα από πολλές διακοπές της ροής που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διενέξεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

«Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά τη μη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Γιανουκόβιτς.

Αντίθετα, αναφορικά με τις σχέσεις της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ, δήλωσε πως «η σύμπραξή μας θα διαφυλαχθεί», αλλά η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από «μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

Σχετικά με την ΕΕ, ο ουκρανός πρόεδρος και ο Μπαρόζο όρισαν σήμερα ως στόχο τους να ολοκληρώσουν «μέσα σε ένα χρόνο» τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία σύνδεσης.

Από την πλευρά του, ο Μπαρόζο παρέμεινε επιφυλακτικός σχετικά με την πιθανότητα να ενταχθεί μια μέρα η Ουκρανία στην ΕΕ, καθώς η προοπτική αυτή διχάζει τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή χώρα, λόγω της ιστορίας της, του πολιτισμού της», δήλωσε ο Μπαρόζο.

Όμως «όσον αφορά την ένταξη, αντί να συζητούνται πιθανές ημερομηνίες, είναι προτιμότερο να επικεντρωθούμε τώρα στις μεταρρυθμίσεις που η Ουκρανία πρέπει να πραγματοποιήσει και οι οποίες θα την φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο Μπαρόζο κάλεσε επίσης τη χώρα να «επαναλάβει» τη συνεργασία της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -- προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρει στη συνέχεια η ΕΕ δάνεια προς το Κίεβο.

Ο Μπαρόζο διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Επιτροπή θα εξετάσει «ευνοϊκά» την απελευθέρωση του καθεστώτος των αδειών εισόδου για την είσοδο ουκρανών πολιτών στην ΕΕ. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία εκφράζουν επιφυλάξεις για κάτι τέτοιο επειδή φοβούνται συρροή μεταναστών.

ZENITH