Skip to main content

Πρωθυπουργός και ΠτΔ για την απώλεια του Γκύντερ Γκρας

Τον φιλελληνισμό του Γκύντερ Γκρας εξήραν οι Αλέξης Τσίπρας και Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας την απώλεια του νομπελίστα συγγραφέα και ποιητή.
Τον φιλελληνισμό του Γκύντερ Γκρας εξήραν με σημερινές τους δηλώσεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας την απώλεια του νομπελίστα συγγραφέα και ποιητή.
 
«Σήμερα χάθηκε ένα από τα σημεία αναφοράς του ευρωπαϊκού πολιτισμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχασε έναν πολύτιμο φίλο που δεν δίστασε να σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό στις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης, όταν τα στερεότυπα εναντίον της Ελλάδας βρίσκονταν στο απόγειό τους».
 
Όπως συμπλήρωσε, ο Γκύντερ Γκρας δεν υπήρξε μόνο ο νομπελίστας βιρτουόζος του λόγου, αλλά και ο μαχητικός διανοούμενος της δημοκρατικής και κοινωνικής στράτευσης, με το «τενεκεδένιο ταμπούρλο» του να αποτελεί ανεξίτηλο ορόσημο της ευρωπαϊκής πολιτικής και αντιφασιστικής λογοτεχνίας.
 
«Στους δικούς του ανθρώπους, σε όλους και όλες που τον αγάπησαν, εκφράζω την ειλικρινή και βαθιά μου θλίψη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
 
Από την πλευρά του, ο ΠτΔ επισήμανε πως ο Γκύντερ Γκρας «χάραξε στη σύγχρονη  παγκόσμια –και ιδίως ευρωπαϊκή- λογοτεχνία ανεξίτηλα σύμβολα ανθρωπισμού και δικαιοσύνης».
 
«Κι αυτό το βιώσαμε στον τόπο μας εντελώς πρόσφατα, μέσα από απτά δείγματα ανυπόκριτου και ανιδιοτελούς Φιλελληνισμού, σε κρίσιμες για το λαό μας στιγμές», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
 
Καταλήγοντας, ο ίδιος χαρακτήρισε το έργο του Γκύντερ Γκρας πραγματική πνευματική παρακαταθήκη για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

ZENITH