Skip to main content

Πρώτη αποτίμηση της ήττας της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο συνεδριάζει η Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά μετά τις εκλογές. Τι λέει για τα αίτια της ήττας ο πρόεδρος, Μ. Σαμαντζίδης.

του Τάσου Τασιούλα

Το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Μετά και την ολοκλήρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής ήρθε η ώρα και σε τοπικό επίπεδο να γίνει αναλυτικός διάλογος στο εσωτερικό του κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Μηνάς Σαμαντζίδης, θα παρουσιάσει την εισήγησή του για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα αίτια της ήττας (η Voria.gr είχε δημοσιεύσει μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής τα κυριότερα σημεία).

Το κλίμα, μετά και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος στη ΝΔ Θεσσαλονίκης είναι πιο ήρεμο και οι αρμόδιοι σκέφτονται ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε με νηφαλιότητα και με έμφαση στην ουσία να γίνει αποτίμηση της ήττας, να αποδοθούν ευθύνες και να αναζητηθεί η κατεύθυνση που θα έχουν τα κομματικά όργανα στο εξής.

Άλλωστε, σε αυτή τη λογική κινήθηκε και η ομιλία του κ. Σαμαντζίδη στην Πολιτική Επιτροπή. Μια παρέμβαση που είχε τμήματα της εισήγησης του Σαββάτου.

Ο πρόεδρος της ΔΕ ΝΔ Νομού Θεσσαλονίκης θεωρεί τη διαδικασία της αποτίμησης πολύ κρίσιμη, «όχι να δείξουμε με το δάχτυλο φταίχτες, και να αποκομίσουμε προσωπικά οφέλη από την εσωστρέφεια, αλλά αντίθετα, για να ανακτήσουμε την εξωστρέφεια της παράταξης. Οφείλουμε να εντοπίσουμε τα λάθη μας. Όχι με προτεραιότητα την αναζήτηση υπαιτίων. Αλλά για να διδαχθούμε από αυτά και να βελτιωθούμε», όπως τονίζει.

Ο κ. Σαμαντζίδης κάνει λόγο για ανάγκη «σκληρής και ειλικρινούς αυτοκριτικής». «Καλούμαστε να συλλάβουμε τα μηνύματα της κοινωνίας και να αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια τα σφάλματά μας, σε εφαρμοσμένες πολιτικές, προσωπικές συμπεριφορές και επικοινωνιακούς χειρισμούς. Να αναπροσαρμόσουμε τον πολιτικό μας λόγο και να προχωρήσουμε σε ουσιαστική ανανέωση και διεύρυνση του έμψυχου δυναμικού που θα πλαισιώνει την ηγεσία ως ‘βιτρίνα’ της παράταξης», αναφέρει.

Ο κ. Σαμαντζίδης κάνει λόγο για «καθαρή και στρατηγική ήττα, αλλά όχι ιδεολογική». Επίσης, αναφέρει πως ενώ η ΝΔ είχε υποσχεθεί τα πρώτα θετικά δείγματα από τις θυσίες που επέβαλε στο τέλος του 2014, προκάλεσε δυσφορία στον κόσμο με τη μετάθεσή τους σε μετεκλογικό χρόνο.

Ανάλογη δυσφορία, σημειώνει, υπήρξε και από τη «φυγή προς τα δεξιά», ενώ επισημαίνει και ότι «ως βασικό κυβερνόν κόμμα, υποκύψαμε σε μεγάλο βαθμό στον κρατισμό του κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούσε να περισώσει την προερχόμενη κυρίως από το Δημόσιο εναπομείνασα εκλογική δεξαμενή του».

Στα άλλα αίτια της ήττας ο πρόεδρος της Διοικούσας περιλαμβάνει την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις, την εξυγίανση του δημοσίου τομέα, την απώλεια ψηφοφόρων παραγωγικής ηλικίας, που είτε έμειναν άνεργοι, είτε υποαπασχολούμενοι, είτε με αισθητά μειωμένα εισοδήματα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η ΝΔ ήρθε αντιμέτωπη με σχεδόν όλες τις κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά στήριζαν την παράταξη (ένστολους, δικηγόρους, μικρομεσαίους, αγρότες, νέους επιστήμονες, εργαζόμενους στο χώρο της υγείας κτλ.).

«Σ` αυτό συνέβαλαν και ατυχείς προσωπικές συμπεριφορές. Δε γίνεται υπουργός, να εμφανίζεται μνημονιακότερος του μνημονίου, να κομπάζει για περικοπές και απολύσεις στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, να λοιδορεί συλλήβδην όσους υφίστανται αυτές τις αρνητικές μεταβολές και να επιχαίρει, αντί να περνά το μήνυμα πως κάποιες πολιτικές που εφαρμόζονται είναι προσωρινές στο πλαίσιο μνημονιακών υποχρεώσεων με προοπτική μελλοντικής βελτίωσης», επισημαίνει.

Επίσης, σημαντική επισήμανση είναι το γεγονός ότι η ΝΔ δημιούργησε αποστάσεις από τον κεντρώο χώρο, αφήνοντας ανοιχτό πεδίο στο ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, ο κ. Σαμαντζίδης υποστηρίζει τη στροφή στο λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη επισημαίνει ότι «αυτό το κλίμα ενισχύθηκε από φαινόμενα όπως ο διχασμός της βάσης στις περιφερειακές εκλογές, η ευκολία με την οποία κατατέθηκε και ψηφίστηκε τροπολογία υπέρ του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μπουτάρη και η γενικότερη εικόνα υποχώρησης σε κάθε διεκδίκηση του κυβερνητικού εταίρου, ιδιαίτερα όταν αυτή αφορούσε τη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Σαμαντζίδης θα υπερασπιστεί το έργο της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι  «παρά τη μικρή διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διοργανώθηκαν 28 συναντήσεις με ομάδες, στελεχών και εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων, σε σύνολο πάνω από 600 άτομα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν στον προεκλογικό αγώνα και να αντιστραφεί το κλίμα ηττοπάθειας που είχε ήδη εγκατασταθεί. Ανανεώθηκαν σχεδόν στο 100% οι βάσεις δεδομένων μας. Καλύφθηκαν σε ποσοστό 80-90% οι θέσεις εποπτών στα εκλογικά κέντρα. Επίσης, διανεμήθηκε το 90% του εκλογικού υλικού και πραγματοποιήθηκαν οκτώ περιοδείες σε φορείς και χώρους εργασίας, από κλιμάκια στελεχών».

 

ZENITH