Skip to main content

Πρώτη σε πτώση τουριστικής κίνησης η Θεσσαλονίκη

Την πρώτη θέση πανελλαδικά στη μείωση της τουριστικής κίνησης κατέχει η Θεσσαλονίκη, με τα έσοδα των ξενοδοχείων της πόλης να συρρικνώνονται τον Μάιο κατά 29,5%.
Συρρικνωμένα έσοδα και χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων. Αυτή είναι η τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, κατέχοντας την πρωτιά στην πτώση της τουριστικής κίνησης, λόγω της άσχημης εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και της ελλιπούς προβολής της πόλης στην τουριστική καμπάνια της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν σημαντική μείωση της τάξης του 29,5% τον Μάιο, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον τουρισμό της πόλης τραγική, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη προβολή κατά την τουριστική καμπάνια του υπουργείου Τουρισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο κ. Θωμόπουλος υπογράμμισε πως η πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης βρίσκεται φέτος στο 23%, ενώ τα θλιβερά γεγονότα του Μαΐου και οι διαδοχικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν από τις αρχές Μαΐου μέχρι τις αρχές Ιουλίου περίπου 10.000 διανυκτερεύσεις τουριστών από το Ισραήλ, την Πολωνία, την Αγγλία και τη Γερμανία.

Παράλληλα, ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε πως οι κρατήσεις ξενοδοχείων για τα Σαββατοκύριακα ακολουθούν τον κανόνα του «ντόμινο», μόλις μεταδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης η πραγματοποίηση διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα οι συνολικές ακυρώσεις κρατήσεων να αγγίζουν το 10%. «Κλικ γίνεται και αμέσως έχουμε φόβο στο εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίθεση Ψωμιάδη στο υπουργείο Τουρισμού για την μειωμένη προβολή της Θεσσαλονίκης

Δριμύ κατηγορώ του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη κατά του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, πρώτη μέρα Ιουλίου, δεν έχει καν εγκριθεί κονδύλιο προϋπολογισμού για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης σε συνέντευξη Τύπου, παρόντος του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλη Θωμόπουλου, «δυστυχώς οι πρωτοβουλίες της νομαρχίας μας δεν αρκούν. Τα κονδύλια που διατίθενται από την Πολιτεία για την τουριστική προβολή του νομού είναι ανύπαρκτα, ενώ υπάρχουν οφειλές του ΕΟΤ προς τη νομαρχία Θεσσαλονίκης ήδη από το 2009. Γα το 2010 δεν έχει δοθεί καν η έγκριση από τον ΕΟΤ για συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις».

Ακόμα, ο κ. Ψωμιάδης κατηγόρησε την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ για το γεγονός ότι δεν υπήρξε τουριστική καμπάνια για ολόκληρη τη χώρα, αλλά και για το ότι η Θεσσαλονίκη λείπει από τη διαδικτυακή καμπάνια του υπουργείου.

«Η μη αναφορά της Θεσσαλονίκης στην ελάχιστη έστω καμπάνια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έχει σχέση με το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Τέλος, επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να ηγείται του τουρισμού ένας άνθρωπος που δεν έχει σχέση με τον τουρισμό».

«Είναι ντροπή για τη Θεσσαλονίκη, είναι ντροπή για τη Μακεδονία, να βρίσκεται στην άγονη γραμμή, να νιώθει σαν το φτωχό συγγενή. Δυστυχώς κάποιοι μας αντιμετωπίζουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», παρατήρησε ο κ. Ψωμιάδης, προσθέτοντας ότι «από τη Μητρόπολη των Βαλκανίων δεν μπορείς να πετάξεις απ’ ευθείας ούτε στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες», υπογράμμισε.

ZENITH