Skip to main content

Πρωτοβουλία κι όχι κόμμα από τον Μαγκριώτη

Στόχος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ είναι η ενοποίηση των δυνάμεων της μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας. Προσκλητήριο σε ΠΑΣΟΚ, Κίνημα, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ.

«Πρωτοβουλία για  την ανανέωση και την ενοποίηση των δυνάμεων της Μεταρρυθμιστικής Σοσιαλδημοκρατίας και του Πολιτικού Κέντρου» αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε εκ νέου και αναλυτικά στις αιτίες της κρίσης, τονίζοντας ότι «η κρίση οφείλεται στην αβελτηρία των κυβερνήσεων, των κομμάτων, των οικονομικών και συνδικαλιστικών ελίτ, αλλά και μεγάλης μερίδας  πολιτών που συχνά θυσίαζαν τους μεσοπρόθεσμους στόχους χάριν του ‘εδώ και τώρα’, χωρίς προϋποθέσεις επιτυχίας».

Για τις διαπραγματεύσεις είπε ότι το ζητούμενο τώρα είναι ένας θετικός συμβιβασμός και ένα Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής. Ζήτησε επίσης πολιτική σταθερότητα και συναίνεση για ομαλή και ταχεία έξοδο από την κρίση.

«Στο τέλος υπάρχουν δυο δρόμοι: της συμφωνίας σε ένα νέο πρόγραμμα ή της διαφωνίας και της ρήξης. Ο κάθε λογικός πολίτης απεύχεται το δεύτερο και επιθυμεί το καλύτερο για το πρώτο. Όποιο δρόμο τελικά και να πάρει η χώρα, είναι βέβαιο, ότι πρέπει να υπάρξει και μια νέα διάταξη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Στον πρώτο δρόμο υπάρχει χρόνος για όλα τα κόμματα και κινήσεις, στο δεύτερο δεν υπάρχει χρόνος για κανένα», τόνισε.

Αναφερόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «τα κόμματα του πολιτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς, μετά την δραματική συρρίκνωσή τους και την διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να είναι δύσκολο να ανακτήσουν την δυνατότητα να συμμετέχουν με αξιόπιστους και αποτελεσματικούς  όρους στις πολιτικές εξελίξεις».

Για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δέχτηκε «τρία θανάσιμα χτυπήματα» (ανέλαβε μόνο του τη διαχείριση της κρίσης για να σωθεί η χώρα, υπέστη τις συνέπειες της συρρίκνωσης των μεσαίων στρωμάτων και δέχτηκε όλο το βάρος της πολεμικής από το οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο), όμως πρότεινε έναν «οδικό χάρτη για την ανασύνταξη, ανανέωση και ενοποίηση του πολιτικού χώρου του κέντρου και της μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας», ο οποίος «απευθύνεται πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών  Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ),τους Οικολόγους Πράσινους και τους πολίτες που εξέφρασαν με διάφορους τρόπους την απογοήτευσή τους στην κάλπη και αυτοτοποθετούνται  στον ευρύτερο δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο. Απευθύνεται ταυτόχρονα στο ΠΟΤΑΜΙ, τη ΔΗΜΑΡ, και άλλα προοδευτικά δημοκρατικά σχήματα». Προτείνει μάλιστα τη συγκρότηση «Αντιπροσωπευτικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης» προς όλα αυτά τα κόμματα.

Τα επόμενα βήματα της Πρωτοβουλίας, την οποία στηρίζουν περισσότερα από 100 στελέχη κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Γιώργου Παπανδρέου, είναι «η επαφή με τους πολίτες, είτε μέσα από το διαδίκτυο είτε μέσα από εκδηλώσεις – συζητήσεις».

Ο κ. Μαγκριώτης πρότεινε να υπάρξει το φθινόπωρο, και εφόσον δεν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ένα συνέδριο συγκρότησης του χώρου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και θα καταθέσει την πρόταση αυτή στα όργανα του κόμματος.

Στην «Πρωτοβουλία» υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αρχηγοί με τον ίδιο να έχει έναν συντονιστικό ρόλο. Ο κ. Μαγκριώτης χαρακτήρισε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιότυπο και ιδιόμορφο κόμμα, προϊόν της συγκυρίας, τον κατηγόρησε για έντονο κρατισμό με πολλές εσωτερικές αντιφάσεις. Επίσης, δήλωσε αντίθετος σε πρόωρες εκλογές και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν έκρυθμες καταστάσεις και εξελίξεις.

ZENITH