Skip to main content

Πρωτοφανές: Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής(φωτο+vid)

Ομάδα 20 περίπου αντιεξουσιαστών εισέβαλε πριν από λίγο στο προαύλιο της Βουλής, φωνάζοντας συνθήματα. Έφτασαν μπροστά στην είσοδο του κοινοβουλίου, με τις πόρτες να κλείνουν για προληπτικούς λόγους.

Ομάδα 20 περίπου αντιεξουσιαστών παραβίασε λίγο μετά τη 1 μμ την κεντρική είσοδο της Βουλής επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και εισέβαλε αιφνιδίως στο προαύλιο.

Οι αντιεξουσιαστές, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας φέιγ βολάν, κατάφεραν να φτάσουν μπροστά από την είσοδο του κεντρικού κτηρίου του κοινοβουλίου, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, ωστόσο οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί έκλεισαν άμεσα τις πόρτες  για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα, προ της κεντρικής εισόδου, ανήρτησαν πανό αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους απεργούς πείνας και ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, το οποίο έφερε την υπογραφή «αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας».

 
 
Image
vouli-mesa_2_0

Οι αντιεξουσιαστές παρέμειναν στον προαύλιο χώρο για λίγα λεπτά φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας και κατά των φυλακών τύπου Γ.

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές ζήτησαν με τα συνθήματά τους την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας.

Ακολούθως, κατέβηκαν από τα σκαλιά, ενώ στη συνέχεια περικυκλώθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, τα οποία προέβησαν σε 20 προσαγωγές.

Άμεση αντίδραση από ΝΔ

Ταχύτατη ήταν οι πρώτες αντιδράσεις για το περιστατικό από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης σε ανακοίνωσή του με αφορμή την εισβολή αναρχικών στο προαύλιο της Βουλής, έκανε λόγο για «ανασφάλεια, που τείνει να γίνει γενικευμένη».

Η δήλωση του κ. Καραγκούνη έχει ως εξής: «Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής. Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη. Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή. Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;».

Την εισβολή των αντεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής κατήγγειλε και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

«Πριν από μια εβδομάδα είχα δηλώσει ότι φοβάμαι πως το επόμενο βήμα θα είναι οι αντεξουσιαστές να μπουν στην Κατεχάκη. Έκανα λάθος, μπήκαν στη Βουλή. Μιλάμε για ξέφραγο αμπέλι. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την κυβέρνηση να προασπίσει την έννομη τάξη. «Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη. Το πιο απίστευτο δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη. Νομίζω ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας, το οποίο με μεγάλη προσπάθεια σταματήσαμε τον Ιούνιο του 2012», τόνισε.

«Αναστατωθήκατε επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;»

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείσα από κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το περιστατικό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου διερωτήθηκε: «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;».

Θέση, παράλληλα, για το περιστατικό πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, χαρακτηρίζοντας προκλητική κι ακατανόητη την εισβολή στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις έχει εκφραστεί η βούληση για κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, ενώ το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, «ποιους ευνοεί μία τέτοιου είδους ενέργεια;». «Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε», συνέχισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Κάλεσε επίσης να επιδείξουν όλοι ψυχραμία και να είναι προσεκτικοί καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. «Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή φωτογραφιών: Naftemporiki.gr, protothema.gr, newsbeast.gr

Πηγή βίντεο: Newsbeast.gr
 

Business Story
Off

ZENITH