Skip to main content

Ψαλίδι 30% στις συντάξεις

Για να πάρει κάποιος τη σύνταξη που παίρνει σήμερα, θα πρέπει να δουλεύει έως και 50 χρόνια. Επαναφορά της παρακράτησης τύπου «ΛΑΦΚΑ» σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Ποια θα είναι η βασική σύνταξη κα
Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας με σημαντική μείωση συντάξεων θα επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.

Επαναφέρεται η παρακράτηση τύπου «ΛΑΦΚΑ», που θα επιβληθεί με κλιμακωτό ποσοστό μέχρι 10% σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Παράλληλα, οι συντελεστές αναπλήρωσης από 2% που είναι σήμερα θα ξεκινούν από0,9% για την πρώτη δεκαετία και δεν θα ξεπερνούν το 1,6%, ακόμη κι αν οασφαλισμένος ολοκληρώσει 40 έτη παραμονής στην εργασία. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρει κάποιος τη σύνταξη που παίρνει σήμερα, θα πρέπει να δουλεύει έως και 50 χρόνια.

Το νομοσχέδιο πριμοδοτεί τις συντάξεις μετά από 37-40 χρόνια δουλειάςκαι αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού τους από το 2018, κάτι που οδηγεί σεπερικοπές έως και 30% στις συντάξεις πάνω από 800 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή στις 30 Απριλίου, αφού πρώτα τα βασικά σημεία του «περάσουν» την αξιολόγηση και εγκριθούν από το ECOFIN. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις.

Τι προβλέπουν τα βασικά σημεία του ασφαλιστικού ν/σ

- Η ενιαία βασική σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται από το 2018 σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας και θα ορίζεται περίπου στα 360 ευρώ.

- Από το 2013 έως το 2018  θα ισχύσει μικτό σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, ώστε η προσαρμογή να είναι σταδιακή.

- Από το 2011 ξεκινάει η περικοπή στις πρόωρες συντάξεις και του Δημοσίου.

- Θεσπίζονται αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση, με την επιβολή ποινής 6%  για κάθε έτος σε όποιον συνταξιοδοτείται πριν το 650 έτος της ηλικίας του.

- Τα όρια συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 2 χρόνια- από 61,4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63,5-, ενώ θα επιβληθεί πλήρης απαγόρευση των εθελούσιων εξόδων.

- Θα εξισωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο από το 2013.

ZENITH