Skip to main content

Ψαράδες καθάρισαν τη λίμνη Κερκίνη

Χίλιες εξακόσιες σακούλες με σκουπίδια από τη λίμνη Κερκίνη, συγκέντρωσαν μέσα σε είκοσι μέρες, οι ψαράδες της περιοχής συμβάλλοντας για δεύτερη χρονιά, στην πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
Χίλιες εξακόσιες σακούλες με σκουπίδια από τη λίμνη Κερκίνη, συγκέντρωσαν μέσα σε είκοσι μέρες, οι ψαράδες της περιοχής συμβάλλοντας για δεύτερη χρονιά, στην πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον καθαρισμό της λίμνης.

Η επιφάνεια καθαρισμού άγγιξε τα 5000 στρ., ενώ το μήκος της ακτογραμμής ήταν 54 χιλ. «Ένα τέτοιο εγχείρημα καθαρισμού μεγάλης έκτασης λίμνης, γίνεται για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη», τόνισε ο γενικός συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Κερκίνης Θόδωρος Ναζιρίδης.

Οι ψαράδες με τις βάρκες του και ειδικές απόχες απομάκρυναν από το βυθό αλλά και την επιφάνεια της λίμνης, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες και διαφορά σκουπίδια που είναι επιβλαβή για το οικοσύστημα.

«Τα περισσότερα σκουπίδια μεταφέρονται με τον ποταμό Στρυμόνα, από τη Βουλγαρία», καταγγέλλουν τα μέλη των αλιευτικών συλλόγων της περιοχής και προσθέτουν πως «παρότι έχουν γίνει οι σχετικές επισημάνσεις από τη Νομαρχία Σερρών εντούτοις οι γείτονες της όμορης χώρας δεν συμμορφώνονται» .

Να σημειωθεί ότι η λίμνη Κερκίνη και οι ιαματικές πηγές Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου, στις Σέρρες, είναι οι φετινοί νικητές του ευρωπαϊκού διαγωνισμού «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας (EDEN)» . Το πρόγραμμα EDEN, έχει στόχο την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, που αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Υδάτινος Τουρισμός» (Aquatic Tourism) και η Γενική Γραμματεία Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, συμμετείχε για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Πρόγραμμα της ευρωπαϊκής επιτροπής «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» (European Destinations of Excellence - EDENIV).

Οι νικητές-προορισμοί και οι τέσσερις επιλαχόντες θα προβληθούν - σε ευρωπαϊκό επίπεδο - μέσω δράσεων προβολής της ευρωπαϊκής επιτροπής και θα βραβευθούν σε εκδήλωση, που θα διοργανώσει η ευρωπαϊκή επιτροπή στις Βρυξέλλες, στις 27 Σεπτεμβρίου 2010, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Μέρας Τουρισμού.

ZENITH