Skip to main content

Ψάχνονται με τα στοιχεία των εκλογών στη ΝΔ Θεσσαλονίκης

Για την επόμενη εβδομάδα μετατέθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αργεί ακόμη περισσότερο η Διοικούσα. Διαφοροποιήσεις δείχνουν τα εκλογικά δεδομένα στις δυο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης.

του Τάσου Τασιούλα

Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, γεγονός που φέρνει ακόμη πιο πίσω (ίσως και μετά το τέλος του μήνα) τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, όπου θα γίνει και η τελική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον τοπικό κομματικό μηχανισμό.

Στο προσκήνιο τα πάντα στη ΝΔ φαίνεται να έχουν «παγώσει». Ωστόσο, δεν είναι τα πράγματα έτσι. Οι διεργασίες υπάρχουν και είναι εντατικές, όπως και η προετοιμασία για τον κρίσιμο απολογισμό των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Ήδη οι συνεργάτες του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Μηνά Σαμαντζίδη, ετοιμάζουν τις εισηγήσεις τους, τις εκθέσεις, τις απόψεις και τις γνώμες τους για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, τόσο σε πανελλαδικό (δηλαδή καθαρά πολιτικό), όσο και σε τοπικό επίπεδο. Οι εκθέσεις των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής σταδιακά ολοκληρώνονται και στη βάση αυτών θα διαμορφωθεί μια τελική σύνθεση, η οποία θα εκφραστεί και στην εισήγηση – αποτίμηση του κ. Σαμαντζίδη προς τα μέλη της Διοικούσας.

Κεντρική εισήγηση από την Εκτελεστική Επιτροπή δε θα βγει. Η ανάλυση του προέδρου της Διοικούσας, σε συνδυασμό με τις θέσεις που θα εκφράσουν και τα υπόλοιπα μέλη θα οδηγήσουν στην έκδοση ενός τελικού πορίσματος.

Πολιτικές ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος της ΝΔ θα γίνουν από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αναμένεται να αποδεχτούν ότι η ήττα του κόμματος ήταν ξεκάθαρη.

Προς το παρόν πάντως ενδιαφέρον έχει η επεξεργασία των στοιχείων των εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων πανελλαδικά δεν είχε μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το 2012. Στο ενδιάμεσο διάστημα από την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων υπήρξε μείωση των εγγεγραμμένων και τελικώς η συμμετοχή σε απόλυτους αριθμούς ήταν αυξημένη κατά 180.000 ψηφοφόρους.

Από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζονται στη ΝΔ Θεσσαλονίκης, μόλις 30.000 ψήφισαν κάποιο κόμμα. Οι υπόλοιποι αν και προσήλθαν στις κάλπες επέλεξαν τη λύση του λευκού και του άκυρου. Συμπερασματική η αύξηση της συμμετοχής ήταν της τάξης του 2% πανελλαδικά.

Στη Θεσσαλονίκη όμως το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης όσων προσήλθαν στις κάλπες και επέλεξαν να ψηφίσουν κάποιο κόμμα ήταν της τάξης του 5%, που συνιστά και σημαντική διαφοροποίηση από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Η μεγαλύτερη αύξηση της «ουσιαστικής» συμμετοχής στην Α’ και Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα έχει τη δική της σημασία.

Πολιτική ερμηνεία αυτής και άλλων διαφοροποιήσεων δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά μέχρι τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα έχει ολοκληρωθεί.

ZENITH