Skip to main content

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης

Εγκρίθηκε χθες ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2010 εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου.
Εγκρίθηκε, χθες, ο προϋπολογισμός του 2010 από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία, η οποία έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. «Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο προϋπολογισμό του δήμου στον οποίο τα υπεξαιρεθέντα, που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ, δεν αποτυπώνονται πουθενά», υπογράμμισε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, για το 2010 ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 369.090.362 ευρώ, μειωμένος κατά 3.5 εκατ. ευρώ, ενώ ο δήμος υπολογίζει ότι θα εισπράξει 61 εκατ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη, 15,9 εκατ. ευρώ από φόρους και παράβολα και 9,5 εκατ. ευρώ από πρόστιμα και ποινές (παράνομη στάθμευση, πρόστιμα για διαφημίσεις κ.ά.).

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Νίκο Μακραντωνάκη, στον προϋπολογισμό έγινε σοβαρή προσπάθεια συγκράτησης των εξόδων, ενώ την ίδια στιγμή τα ανταποδοτικά τέλη διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2009.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αισιόδοξο, καθώς προβλέπει έργα σε όλο το δήμο παρά την οικονομική ύφεση, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στην ποιότητα ζωής του δημότη.

Για ψευδή στοιχεία στον προϋπολογισμό έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Με την ίδια άποψη συντάσσεται και ο Γιάννης Μπουτάρης που χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό σπάταλο, αδιαφανή και πλασματικό, ενώ ο Αγάπιος Σαχίνης, εκπροσωπώντας την παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, μίλησε για εισπρακτικό προϋπολογισμό που πλήττει τους εργαζόμενους και προωθεί την πολιτική του κεφαλαίου.

Απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων

Την απομάκρυνση ορισμένων τραπεζοκαθισμάτων από τις οδούς Ικτίνου και Ζεύξιδος αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί είναι η απαγόρευση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκους του τοιχίου των σχολείων της Ικτίνου και η τοποθέτησή τους στο εξής μόνο στην πλευρά των προσόψεων των καφέ και μπαρ.

ZENITH