Skip to main content

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση της Σλοβακίας

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σλοβακίας έλαβε σήμερα την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης της στο κοινοβούλιο για το σχέδιο λιτότητας που επιθυμεί να εφαρμόσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σλοβακίας έλαβε σήμερα την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης της στο κοινοβούλιο για το σχέδιο λιτότητας που επιθυμεί να εφαρμόσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραβτίκοβα κέρδισε 79 ψήφους στην βουλή των 150 εδρών, όπου ο συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων (του συντηρητικού SDKU, των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και του κόμματος της ουγγρικής μειονότητας) διαθέτει την πλειοψηφία.

«Αυτό είναι ένα πρόγραμμα ενοποίησης και αλλαγών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής» δήλωσε η πρωθυπουργός της Σλοβακίας, λίγο μετά από την ψηφοφορία.

«Θα μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) έως το 2013, έχουμε ετοιμάσει μέτρα για την εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ για τα δύσκολα χρόνια που περιμένουμε» πρόσθεσε η κ. Ραντίκοβα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί έκφραση της κοινοβουλευτικής υποστήριξης προς την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας, η οποία ανέλαβε τον Ιούλιο.

Το νεότερο και φτωχότερο μέλος της ευρωζώνης στοχεύει στην μείωση του ελλείμματος του από το 7-8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος όπου αναμένεται να φτάσει το 2010 κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι του χρόνου και κάτω από το όριο του 3% της ΕΕ το 2013.από τον ΟΗΕ ν αποσυρθούν απ έναν «μαύρο κατάλογο» με κυρώσεις γιά «τρομοκράτες» 47 ονοματεπώνυμα Ταλιμπάν, λίγο αφότου (στην αρχή Αυγούστου) έγινε μία πρώτη «εκκαθάριση» από τον ΟΗΕ του ίδιου κατάλογου (με περίπου 40 ονοματεπώνυμα).

«Η αφγανική κυβέρνηση έστειλε κατάλογο με 47 Ταλιμπάν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, γιά ν αποσυρθούν αυτά από τον σχετικό «μαύρο κατάλογο», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Κυβερνητικής Επιτροπής γιά την Ασφάλεια υπό τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάϊ.

Πρόκειται γιά έναν κατάλογο που συντάσσεται σ εφαρμογή της απόφασης 1.267 του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, που ελήφθη στη διάρκεια του 1999. Ζητείται από τις αρχές των κρατών μελών του ΟΗΕ να κατάσχουν τα αεροσκάφη των περιλαμβανομένων στον «μαύρο κατάλογο», να τούς απαγορεύονται γενικώς οι μετακινήσεις, επίσης να τούς απαγορεύονται οι δοοσληψίες με όπλα, γενικώς.

Σημειώνεται ότι μόνο με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα ονοματεπώνυμο «αποσύρεται» από τον κατάλογο αυτόν.

ZENITH