Skip to main content

Πτώση 25% στην ελληνική αγορά ένδυσης

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για νέα λουκέτα στον κλάδο ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος, Βασίλης Μασσέλος σε δηλώσεις π
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων λουκέτων στον κλάδο ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, εξαιτίας της κρίσης, την οποία βιώνουν πιο έντονα οι επιχειρήσεις που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος κ. Βασίλης Μασσέλος σε δηλώσεις που έκανε στη Voria.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, η μείωση πωλήσεων στη λιανική στην εγχώρια αγορά είναι 25% το τελευταίο τρίμηνο, γεγονός που δείχνει κατά τη γνώμη του την πίεση που ασκείται στη λιανική πώληση της αγοράς ένδυσης, αλλά και γιατί η ύφεση στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη. Εκτιμά ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ή αυτές που παράγουν φασόν για λογαριασμότρίτων τα πηγαίνουν καλύτερα από αυτές που απευθύνονται στηνεσωτερική αγορά.

Η διέξοδος για τον κλάδο πιστεύει ότι είναι η εξωστρέφεια και συστήνει στις επιχειρήσεις να στραφούν στις εξαγωγές και την κυβέρνηση να στηρίξει την προσπάθεια. Αν η κρίση γίνει πιο πιεστική, τότε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να οδηγηθούν κάποιες ακόμα εταιρίες σε κλείσιμο, αν και πιστεύει ότι τα βαφεία φινιριστήρια που έκλεισαν κατά το παρελθόν προκάλεσαν ένα κενό στην αγορά.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, επισημαίνει την ανάγκη να αναπτυχθούν από την κυβέρνηση θεσμοί και δράσεις που στηρίζουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Ωστόσο για το σκοπό αυτό ζητά από την κυβέρνηση να ενισχύσει τους κλαδικούς φορείς, οι οποίοι και πρέπει να αναλάβουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων  εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα θεωρεί ότι ο ΟΠΕ δεν ανέπτυξε αποτελεσματική δράση, ενώ στις  χώρες που ανατέθηκε ο ρόλος αυτός σε κλαδικούς φορείς είχαν θεαματικά αποτελέσματα. Παράλληλα διαμαρτύρεται έντονα για τη τακτική της κυβέρνησης να καθυστερεί την επιστροφή φόρων στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς με την τακτική αυτή διογκώνουν το πρόβλημα ρευστότητας των εταιριών, που παρουσιάζουν μείωση πωλήσεων και οι τράπεζες έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντί τους.   

Έξοδο από το τούνελ της κρίσης δεν βλέπει ο κ. Μασσέλος, αν δεν υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ και ΔΝΤ. Μέχρι σήμερα δεν διαπιστώνει η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο μνημόνιο, όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, όπως είναι η εξίσωση ημερομισθίου και μισθού στην καταβολή αποζημίωσης για τις απολύσεις.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ κ. Μασσέλος, που είναι  και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθνικών Συνδέσμων Κατασκευαστών στον κλάδο της Ένδυσης (IAF), ευελπιστεί την περίοδο των εκπτώσεων να περιοριστεί η μείωση των πωλήσεων στο έτοιμο ένδυμα. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι σε περίοδο κρίσης και μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, το ρούχο είναι το πρώτο είδος, στο οποίο παρουσιάζεται ελαστικότητα ζήτησης και το οποίο οι καταναλωτές περιορίζουν σημαντικά.

Ο κ. Μασσέλος επισημαίνει ότι διαπιστώνει μια στροφή στην παγκόσμια αγορά, αλλά και στην Ελλάδα, προφανώς λόγω της παγκόσμιας κρίσης, σε προϊόντα ετοίμου ενδύματος μεσαίου και χαμηλού επιπέδου τιμών, που ενσωματώνουν αξία σε προσιτές τιμές, όπως τα ενδύματα τύπου Zara κλπ. Και αυτό συμβαίνει τώρα, όταν τα τελευταία 2-3 χρόνια παρουσίαζαν μεγάλη ζήτηση τα προϊόντα πολυτελείας σε βάρος των μεσαίων κατηγοριών ή τα πολύ φθηνά ενδύματα.

Αναγνωρίζει ότι το λιανεμπόριο ρούχων παγκόσμια δημιούργησε δαπανηρές δομές, όπως ακριβά καταστήματα, υψηλά κόστη για μάρκετινγκ, προωθώντας ταυτόχρονα ρούχα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν υπερτιμημένα. Στην Ελλάδα αναγνωρίζει ότι το design είναι σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, στη σημερινή αρνητική συγκυρία, όπου επικρατεί αρνητική ψυχολογία και κάμψη των πωλήσεων πρέπει να επανεκτιμηθούν όλα αυτά τα κόστη και να διορθωθούν οι υπερβολές, ώστε οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις να αντέξουν τη μείωση της ζήτησης.

Ο στόχος του για τον ΣΕΠΕΕ είναι να εξασφαλίσει για τον κλάδο «εργαλεία», που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση.

ZENITH