Skip to main content

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για την παρακράτηση φόρου

Την έντονη αντίδραση φορέων της αγοράς, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει, έστω και με μειωμένο ποσοστό, στην επιβολή παρακράτησης φόρου στις συν
Την έντονη αντίδραση φορέων της αγοράς, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει, έστω και με μειωμένο ποσοστό, στην επιβολή παρακράτησης φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Όπως τονίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) αντιτίθεται στην επιχειρούμενη ρύθμιση και ζητά την απόσυρσή της, διότι, βάσιμα, πιστεύει ότι το μέτρο α) είναι τελείως απρόσφορο και ανεπίδεκτο εφαρμογής στις υπηρεσίες του τουριστικού τομέα, που είναι κατ εξοχήν εξωστρεφείς, β) δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των αλλοδαπών και των ημεδαπών επιχειρήσεων που οδηγεί τελικά στη δυσμενή μεταχείριση των ημεδαπών, γ) προκαλεί σημαντική αύξηση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων , συνιστώντας στην ουσία έναν αντιαναπτυξιακό παράγοντα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και δ) πλήττει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων σε μια συγκυρία που κανείς φορέας ή ίδρυμα δεν την ενισχύει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογραμμίζει ότι «με την τακτική της η κυβέρνηση θυμίζει τη λαϊκή ρήση ‘στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα’ και για πολλοστή φορά ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί το οικονομικό επιτελείο να σταματήσει τις αλχημείες και να αλλάξει πολιτική, αν δεν θέλει να οδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα στην ίδια κατάσταση με τον δημόσιο».

«Η αγορά απαιτεί την πλήρη απόσυρση της διάταξης, τροποποιημένης ή μη, που προβλέπει παρακράτηση φόρου για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων», συμπληρώνει.

Από μέρους του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) σημειώνει ότι η κατάργηση της παρακράτησης του 8% σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με παρέμβαση του Πρωθυπουργού αποτελεί αναγνώριση της δυσκολίας που θα προκαλούσε ένα τέτοιο μέτρο στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Στόχος πρέπει να είναι η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η ενίσχυση των ταμείων και όχι να καταστούν αυτές όμηροι των τραπεζών και των κερδοσκοπικών διαθέσεών τους, αναφέρει το ΒΕΑ.

Τέλος, θέση στο μείζον ζήτημα πήρε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, καλώντας την κυβέρνηση να δείξει σοβαρότητα, επαναλαμβάνοντας και να καταργήσει άμεσα το 8% για τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθη πώς είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να μην βλέπει ότι θα διαλύσει τις επιχειρήσεις και επανέλαβε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα - ανάσα και όχι μέτρα που δημιουργούν ασφυξία. «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδίως του τουριστικού κλάδου, και δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε ούτε το έλλειμμα, όπως μας ζητούν από την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ZENITH