Skip to main content

Πυρετός διαβουλεύσεων στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διέπραξε μια «αιματηρή σφαγή», διατάσσοντας τη φονική επίθεση εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διέπραξε μια «αιματηρή σφαγή», διατάσσοντας τη φονική επίθεση εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ο Ερντογάν τόνισε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πως το Ισραήλ πρέπει «οπωσδήποτε να τιμωρηθεί» για τη φονική επιδρομή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε επίσης το Ισραήλ να άρει το συντομότερο δυνατόν το «απάνθρωπο εμπάργκο» που επιβάλλει στη Γάζα.

Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε ο Ερντογάν, θα πρέπει να διενεργήσει έρευνα σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών κομάντος. «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πει «όχι» στις επιθέσεις του Ισραήλ», τόνισε.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αιματηρή σφαγή» που διαπράχθηκε από το Ισραήλ, δήλωσε ο Ερντογάν. «Αυτή η αλαζονική και ανεύθυνη επίθεση που ποδοπατά κάθε ανθρώπινη αρετή πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρηθεί», πρόσθεσε, επευφημούμενος θορυβωδώς από τους βουλευτές.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε επίσης ότι «το Ισραήλ δεν πρέπει να δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας».

Επικοινωνία Ερντογάν με Μπαν Κι Μουν

Τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία αναφέρουν ότι τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ερντογάν ζήτησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στην Άγκυρα από τις 10:30 το πρωί που έφτασε ο κ. Ερντογάν προερχόμενος από τη Χιλή. Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος είχε αναβληθεί για τη μία το μεσημέρι, ενώ πραγματοποιούνται συσκέψεις.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Αρσλάν Γκιουνέρ.

Ο Ερντογάν συσκέφθηκε επίσης με τον υπουργό Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ και τον διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Επανεξέταση σχεδίων συνεργασίας με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα εξετάζει τις σχέσεις της με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας, έπειτα από την ισραηλινή αιματηρή επιδρομή εναντίον τουρκικού πλοίου της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό.

Η Τουρκία και το Ισραήλ μελετούσαν το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Medstream, για τη μεταφορά φυσικού αερίου, πετρελαίου και νερού από την Τουρκία προς το Ισραήλ, αλλά η επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών επιβράδυνε τα σχέδια.

Επίσης, η τουρκική εταιρεία Zorlu Enerji σχεδιάζει την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 800 MW που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο στο Ισραήλ.

«Εξετάσαμε το εύρος της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας με το Ισραήλ και μία στρατηγική απόφαση θα ληφθεί με βάση τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τανέρ Γιλντίζ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Βετσντί Γκονούλ δήλωσε σήμερα ότι η διπλωματική κρίση με το Ισραήλ δεν θα επηρεάσει την παράδοση των ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron στην Άγκυρα.

Το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν μακροχρόνια και στενή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έφθασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το 2009, ενώ η Τουρκία προμηθεύεται στρατιωτικό υλικό από το Ισραήλ.

ZENITH