Skip to main content

Ραγδαία εξάπλωση του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη

Δίκτυο μήκους 830χλμ χαμηλής πίεσης και 124χλμ μέσης πίεσης διαθέτει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, που διοργάωσε ημερίδα με θέμα «ο σεισμός στην L’Aquila παράδειγμα προς μελέτη για την ελληνική πραγματικότητ
Ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφάλειας δείχνει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης μέσω της οποίας η εξάπλωση του φυσικού αερίου δείχνει ραγδαία εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη, που καλύπτει 22 δήμους. Το συνολικό μήκος δικτύου το Φεβρουάριο του 2010 στη Θεσσαλονίκη ανέρχονταν σε 830 Km δικτύου χαμηλής πίεσης και 124 Km μέσης πίεσης, ενώ οι ενεργοποιημένοι πελάτες ανέρχονται σε 130.000.

Τα στοιχεία αυτά γνωστοποιήθηκαν μεταξύ άλλων σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης για την ασφάλεια  που παρέχει το φυσικό αέριο σε περίπτωση σεισμών, με θέμα «ο σεισμός στην  L’Aquila παράδειγμα προς μελέτη για την ελληνική πραγματικότητα».
 Ειδικοί μετέφεραν την πολύτιμη εμπειρία και τις γνώσεις τους ένα χρόνο μετά από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην L’Aquila της Ιταλίας.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης Α.Ε. με σκοπό να βοηθήσει στη μετάδοση της τεχνογνωσίας, ώστε η ελληνική πραγματικότητα να είναι πλήρως καταρτισμένη σε παρόμοια θέματα. Η εκδήλωση απευθύνονταν στους φορείς που εμπλέκονται άμεσα σε παρόμοια φυσικά φαινόμενα και είναι το πρώτο μόλις μέρος ενός δεκαπενθημέρου εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που διοργανώνει η Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης Α.Ε. για την άριστη κατάρτιση του προσωπικού της.

Οι ομιλητές από την Ιταλία αναφέρθηκαν:
•    στο φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας
•    στις διαφορές μεταξύ μιας τυπικής κατάστασης κρίσης και μιας κατάστασης κρίσης που αφορά σε μια καταστροφή
•    στη διαχείριση, αλλά  και την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων από τους οργανισμούς παροχής φυσικού αερίου
•    στο φαινόμενο της L’Aquila, καθώς αποτελεί καλό παράδειγμα για την ελληνική πραγματικότητα
•    στη φιλοσοφία επέμβασης των εμπλεκόμενων φορέων σε παρόμοιες καταστάσεις κρίσης.
Ειδικότερα έγινε λεπτομερής αναφορά:
•    στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου από τους διάφορους φορείς στην Ιταλία
•    στο συντονισμό μεταξύ των φορέων, ώστε αυτοί να λειτουργήσουν άμεσα και σωστά, προσφέροντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μέγιστο των δυνάμεων
•    στη δράση των διάφορων εθελοντικών ομάδων σε παρόμοια φαινόμενα
•    στη σεισμική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας και αναφέρθηκαν οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν, ώστε στο μέλλον να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παρόμοια φαινόμενα.

Το φυσικό αέριο είναι κατ’εξοχήν οικιακό καύσιμο παγκοσμίως και παρότι εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη καλύπτοντας 22 ψήμους κυρίως εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος  της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δήμοι (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αγ. Παύλου, Συκεών, Αμπελοκήπων, Νεάπολης, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Ευόσμου, Ν. Κορδελιού, Ευκαρπίας, Εχεδώρου, ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, Καλοχώρι, Θέρμη, περιοχή αεροδρομίου, Πανόραμα, Ωραιόκαστρο) και επεκτείνεται συνεχώς. Με φυσικό αέριο τροφοδοτούνται σήμερα τα νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία και μεγάλα δημόσια και δημοτικά κτήρια της πόλης.

Η Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης Α.Ε., όπως αναφέρθηκε, διαθέτει από τα πιο σύγχρονα δίκτυα φυσικού αερίου, πλήρως χαρτογραφημένο, ενώ καίρια σημεία του δικτύου ελέγχονται από απόσταση.

Η ΕΠΑ τονίστηκε ότι δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφάλειας και διαθέτει όχημα σύγχρονης τεχνολογίας ανίχνευσης διαρροών το οποίο εκτελεί προγραμματισμένα ελέγχους κατά μήκος του Δικτύου.
Επενδύει στη συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση του προσωπικού της και διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα εκπαιδευτικά σεμινάρια, σε ιδιόκτητο πεδίο δοκιμών σε συνεργασία με την Ιταλική ENI μεταδίδοντας την πλήρη γνώση στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η δομή έκτακτης επέμβασης επισημάνθηκε ότι είναι ενεργή 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο και το call center διαχειρίζεται τις κλήσεις έκτακτης επέμβασης, δίνοντας και τις πρώτες συμβουλές καθησυχαστικού χαρακτήρα, ενώ κινητοποιεί τον Εταιρικό μηχανισμό ανάλογα με την περίπτωση.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης Α.Ε. κ. Gadiel Toaff, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης Α.Ε. κος Κωνσταντίνος Δ. Μπουζάκης, ανώτερα στελέχη της Εταιρείας, ο κ. Ευστάθιος Αβραμίδης, εκπρόσωπος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, οι διοικητές των διαφόρων Πυροσβεστικών Σταθμών, ο Διοικητής της ΕΜΑΚ και πλήθος αξιωματικών, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, η Πολιτική προστασία της Νομαρχίας, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, στελέχη της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

ZENITH