Skip to main content

Ραγκούσης: Μόνο με διακομματική συμφωνία η ψήφος των αποδήμων

Απορρίφθηκε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και να θέσει προς συζήτηση νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, από τον υπουργ
Απέρριψε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και να θέσει προς συζήτηση νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή των 200 θετικών ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα για τη θεσμοθέτηση αυτής της διαδικασίας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ελευθέριου Αυγενάκη.

Ωστόσο, ο υπουργός υπερασπίστηκε την προγραμματική θέση της κυβέρνησης να δοθεί με νομοσχέδιο δικαίωμα ψήφου σε νόμιμα εγκατεστημένους οικονομικούς μετανάστες μόνον για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε στη Βουλή ότι το Σύνταγμα ανάγει τη διάταξη αυτή στη βούληση όχι μίας κυβέρνησης, αλλά της Βουλής και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία απλώς για να την πάρει.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που θα πάρει το υπουργείο του για τους οικονομικούς μετανάστες θα αφορά στη συμμετοχή τους στις αυτοδιοικητικές και μόνον εκλογές.

ZENITH