Skip to main content

Ράλι ανόδου σε Ευρώπη και Γουόλ

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους αναλυτές να αποδίδουν το «ράλι» στη μεγάλη πτώση της αξίας ορισμένων μετοχών κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους αναλυτές να αποδίδουν το «ράλι» στη μεγάλη πτώση της αξίας ορισμένων μετοχών κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων. Πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύονται τα ορυχεία.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 2,93%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 2,15% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 2,73%.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται, ωστόσο, το αμερικανικό δολάριο (1,2579 δολάρια ανά ευρώ), ενώ το δολάριο Αυστραλίας σημειώνει σημαντική άνοδο μετά την ενθαρρυντική εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας για την παγκόσμια οικονομία. Η Reserve Bank of Australia διατήρησε σήμερα το επιτόκιό της αμετάβλητο στο 4,5%, υποστηρίζοντας πως η πολιτική της είναι η κατάλληλη, δεδομένης της επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξη για τις προοπτικές της ασιατικής και της αυστραλιανής οικονομίας. Νωρίτερα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών έναντι του ελβετικού φράγκου.

 «Τα ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού πάνε καλά, υπάρχει μια σταδιακή επιστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου», σχολίασε αναλυτής της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

Με άνοδο άνοιξε και η Γουόλ Στριτ έπειτα από πέντε μέρες απωλειών, εν μέσω ενθαρρυντικών προβλέψεων για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η προσοχή στρέφεται και στη δημόσια εγγραφή της Agricultural Bank of China, ύψους 22 δισ. δολαρίων, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο IPO που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τον κλάδο των υπηρεσιών που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και έδειξαν επιβράδυνση της δραστηριότητας τον Ιούνιο δεν έπληξαν το θετικό κλίμα.
 
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη της τάξης του 1,31%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1,41%.

ZENITH